Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 62
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
U RIZIČNOJ JE SKUPINI

Kako se Putin štiti od korone: 'Nitko ga nije vidio od ožujka, vrijeme provodi u spartanskoj sobi'

Russia's President Putin visits medical facility in Kommunarka for patients suspected of COVID-19 infection
Foto: ALEXEI DRUZHININ/Newscom/PIXSELL
1/3
02.10.2020.
u 09:19

Sastanke i sa svojim najbližim i najvažnijim suradnicima Vladimir Putin i dalje održava videolinkom iz spartanski opremljene sobe u rezidenciji izvan Moskve koja pruža svu moguću sigurnost

The New York Times donio je zanimljivu priču o novom naletu koronavirusa u Rusiji. Ondje, naime, tvrde da izlaze na kraj s pandemijom, najavili su još jedno cjepivo koje je prošlo preliminarno kliničko ispitivanje te će, kao i ono prvo, biti odobreno po ubrzanom postupku.

Predsjednik u rizičnoj grupi

No, pita se utjecajni newyorški dnevnik, ako je Rusija ukrotila COVID-19, zašto je onda režim oko Vladimira Putina tako strog? Primjerice, do ruskog predsjednika osobno može se samo nakon – karantene. I nije to samo zbog toga što Putin ipak ima 67 godina pa pripada u rizičnu skupinu, već i zbog njegova straha koji potječe još iz doba rada u KGB-u. Jednostavno, on je vrlo oprezan čovjek. Njegovo je osiguranje proljetos naručilo čak i pomične tunele opremljene raspršivačima dezinficijensa. Narudžba je morala biti ispunjena vrlo brzo, rekla je vlasnica tvrtke od koje je ta oprema nabavljena.

Iako ti tuneli (prolazak kroz koje je kao hodanje kroz izmaglicu napravljenu od bazenske vode) nisu toliko efikasni protiv koronavirusa, služe kao cjelokupno rješenje, stvaranje mjehura oko Vladimira Putina koji je stvorila Savezna zaštitna služba koja se brine o njegovoj sigurnosti. Navodi se da Putina ruski novinari koji ga inače prate izbliza nisu vidjeli još od ožujka, a oni koji uspiju doći u njegovu blizinu, prije toga moraju u dvotjednu karantenu. Sastanke sa svojim najbližim i najvažnijim suradnicima Vladimir Putin i dalje održava videolinkom iz spartanski opremljene sobe u njegovoj rezidenciji izvan Moskve gdje se koriste, primjerice, i spomenuti tuneli. Ruski predsjednik poštuje i više nego maksimalne mjere društvenog distanciranja, iako je preporučio Rusima da se vrate normalnom životu.

Nakon ljetnog popuštanja mjera, Rusija se suočava s novim naletom koronavirusa, a dnevni broj pozitivnih, prema Worldometeru, dosegao je gotovo osam i pol tisuća. Putin je nastojao pridonijeti normalizaciji pojavljujući se na javnim događanjima koji su izvana izgledali normalno, poput proslave Dana pobjede na kojoj se pojavio okružen veteranima Crvene armije. No, ti veterani su prije same proslave dva tjedna morali provesti u karanteni jednog lječilišta. Popuštanje mjera imalo je svoju političku svrhu, referendum o ustavnim promjenama koji je održan 1. srpnja i koji je omogućio Putinu produljenje predsjednikovanja sve do 2036. godine.

On se nije cijepio

Vrhunac ruskog uspjeha borbe protiv koronavirusa svakako je objava proizvodnje cjepiva što je Putin iskoristio za daljnje bodrenje naroda.

– Ti zajednički napori te ciljana i, kako ispada, vrlo učinkovita rješenja pomogla su nam da prođemo vrhunac epidemije te stvorimo uvjete za dalji rad – rekao je u intervjuu na državnoj televiziji. I tako su se Rusi mahom vratili normalnom životu, a Putin je – ostao u aktivnoj samoizolaciji. Kako donosi The New York Times, i dalje nije u Kremlju nego na imanju moskovskog predgrađa Novo Ogarjov. Ondje ga je uspio posjetiti jedino novinar državne televizije kada je prikazana i skromna soba iz koje Putin komunicira sa svijetom. A ako netko od poslovne ili političke elite inzistira na susretu s ruskim predsjednikom, predstoji mu, kako smo već rekli, dvotjedna karantena. Bliski suradnici svjedoče da Putinu jako nedostaje stvarna komunikacija, te ako mu gost dođe velike su šanse da poslije sastanka s njim čak popije i čaj.

No, jedini koji ga je uživo susreo dvaput je Igor Sečin, nekadašnji Putinov kolega iz KGB-a i današnji šef državnog naftaša Rosnjefta. Zanimljivo, Putin nije primio ni cjepivo koje Rusija toliko reklamira.  

Komentara 10

Avatar Čepiga.
Čepiga.
12:33 02.10.2020.

Kukavica.

SI
sisavac
12:03 02.10.2020.

u gradu od 12-15 mil stanovnika, lako se zaraziti od gripe ili bilo koje slične bolesti. ne kužim zašto je novinaru čudno i mora naglasiti da su pomični prolazi sa dezinfekcijom morali biti pribavljeni brzo, pa takve stvari se i ne naručuju s rokom dobave od 2 godine... nitko nije bio blizu putina od ožujka... o jesu, pa čak i naši američki mediji su prenijeli snimke dodjele počasti, nagrada, pregleda, razgovora, sastanaka.. nitko ne može ni do merkelice samo tako, ni nju nitko osim najužeg kruga nije vidio mjesecima, a oni koji jesu, prošli su karantenu, al to nije bitno za 'članak'. velite, još iz kgb-a.. čudo jedno kako npr. bidenu niste prilijepili nikakvu osobinu još iz vijetnama. al ok, takvi ste vi, novinari. samo me uputite, zašto vi niste režimski, dok drugi jesu?

PR
pravednik2
11:36 02.10.2020.

Čudno da se ne cijepi onim super cjepivom. Miroslav kaže da je min. 120% sigurno.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije