Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 155
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Izbori u Rusiji

Pirova pobjeda Putina na izborima u Moskvi: Nikad jača liberalna oporba

Vladimir Putin
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL
1/2
09.09.2019.
u 21:03

Stranka Ujedinjena Rusija osvaja samo 25 od 45 mjesta u moskovskoj gradskoj skupštini i doživljava gubitke kroz cijelu Rusiju u današnjim lokalnim izborima.

Kandidati ruskog predsjednika Vladimira Putina pobijedili su na nedjeljnim lokalnim izborima u Moksvi osvojivši 24 od 45 mjesta, ali ruskoj javnosti jasno je da je režim zapravo na izborima doživio udarac jer to je pad od čak 15-ak mandata u odnosu na prošle izbore. Putinovi se saveznici nisu natjecali kao članovi vladajuće i sveprisutne stranke Ujedinjena Rusija, već kao nominalno nezavisni političari kako im ne bi naštetio pad popularnosti stranke, pa je glavni oporbenjak u zemlji Aleksej Navaljni podržao kandidate bilo koje druge stranke koji je imao najveću šansu pobijediti režimskog lojalista. Čak 20 mjesta zauzeli su oni koje je podržao Navaljni, samo četiri manje od pojedinaca koji su bliski Putinu.

Izgubio prvi putinist u gradu

Usto, Komunistička stranka osvojila je 13, a Pravedna Rusija tri mandata. Te dvije stranke ključne su jer se radi o grupacijama tzv. “sistemske opozicije”, strankama koje formalno nisu dio režima, ali su vrlo oprezne u kritici Putinove vlasti te ih se smatra saveznicima predsjednika. No Navaljnijev princip “pametnog glasanja”, ili okupljanje oporbe oko bilo kojeg političara koji u okrugu ima najviše šanse pobijediti “nezavisnog” kandidata Ujedinjene Rusije, pokazao se očigledno kao isplativ potez.

Sada će sve oči kritičkog dijela javnosti biti uprte u komuniste i Pravednu Rusiju, stranku lijevog centra, kako bi procijenili hoće li uspjeti steći snažniji identitet i u gradu se ponašati kao prava oporba. No, u moskovsku Dumu ući će i prava opozicija: stranka Jabuka koja je osvojila četiri mandata. Radi se o najstarijoj liberalnoj i prozapadnoj stranci u Rusiji koja je aktivna od 1993. godine, a čiji je najpoznatiji član Grigorij Javlinski. Stranka se primjerice protivi i aneksiji Krima.

– Ovo je velik uspjeh, prvi put je od ranih 1990-ih u moskovsku Dumu ušla prava opozicija - rekao je Vitalij Šklijarov, politički analitičar koji je savjetovao Jabuku. Članica te stranke Darija Besedina, koja je unatoč tomu što je osvojila mandat već rekla da ovo nisu bili pravi izbori.

“Mnogi kandidati koji bi očigledno pobijedili nisu se mogli natjecati”, napisala je Besedina na Twitteru te je dodala da će zbog toga na prvom zasjedanju gradskog parlamenta tražiti – njegovo raspuštanje.

Zanimljivo, šef Ujedinjene Rusije u Moskvi Andrej Metelski izgubio je svoje mjesto u gradskoj Dumi nakon 18 godina jer ga je pobijedio komunistički izazivač, a neka glasanja potaknula su sumnje, poput onog u kojem je kandidatkinja koju podržava Kremlj Olga Šarapova svoj mandat dobila za samo 26 glasova više od protukandidata.

Žirinovski pobijedio na istoku

“Možemo jasno reći da su rezultati izbora trijumf ‘pametnog glasanja’”, napisao je na svojoj utjecajnoj antikorupcijskoj stranici Navaljni. On se uoči izbora našao suočen s kritikama nekih oporbenjaka jer se u posljednje vrijeme više fokusirao na dobre rezultate na izborima, nego na prosvjede koji su posljednjih mjeseci bili smetnja režimu. Prosvjede je u Moskvi potaknula odluka izborne komisije da zabrani kandidaturu liberalnoj opoziciji zbog navodnih krivotvorenih potpisa. Na jedne je prosvjede izašlo 50 tisuća ljudi, a ukupno je čak 2500 njih uhićeno.

Izbori su održani diljem Rusije. Svi Putinovi kandidati za guvernere regija pobijedili su na izborima dokazavši da Moskva nikako nije reprezentativan uzorak. No, na istoku zemlje, u pokrajini Habrovsk, krajnje desna stranka sistemske opozicije LDPR, koju na nacionalnoj razini predvodi Vladimir Žirinovski, osvojila je čak 34 od 35 mjesta u pokrajinskom parlamentu.

Polako se bliže parlamentarni izbori koji su na rasporedu 2021. godine. Oni će biti vrlo važni zato što su Moskovljani prosvjedima pokazali vlasti da neće mirno gledati diskvalifikaciju brojnih liberalnih kandidata, ali i zato što će 2024.

Putin odraditi svoj po ustavu posljednji mandat kao predsjednik pa postoje naznake da bi se Rusija mogla preobraziti u parlamentarni sustav kako bi on opet mogao preuzeti mjesto premijera, ovog puta s više i formalnih ovlasti. To bi značilo i snažniji parlament, a svaki oporbeni glas u njemu bio bi kamenčić u cipeli Kremlja.

Komentara 5

Avatar nekakav
nekakav
06:58 10.09.2019.

jeste bijednici, pa koga mislite uvjeriti u ovo svoje piskaranje?! navaljni nije podržao komuniste, oni njega ne trpe. mogao je novinar napraviti analizu zašto kandidate navalnjove stranke nisu birači podržali... u gradu sa 15 mil stanovnika, u 15 prosvjeda, on skupi ukupno 50 tisuća ljudi... velika podrška. ovo je sad i totalno razotkrivanje zapadne politike prema rusiji, svi koje je zapad gurao i javno podržavao su izgubili. budite fer pa ljudima dajte podatke tko se uopće kandidirao od oporbe, radi čega točno su im kandidature odbijene, kako je moguće da je bilo tolko lažiranih potpisa... pa onda usporedite sa podrškom navalnog među biračima, pa vam bude jasno. stranka koja ima podršku od jedva 2.5%, vi nju prikazujete kao ozbiljnu opoziciju putinovoj stranci?! ako sdp u hrvatskoj nije ozbiljna oporba sadašnjem hdz-u, a ima 'podršku' preko 20%, kako bi ovi miševi mogli išta predstavljati?!

Avatar Dokman
Dokman
21:34 09.09.2019.

Komunisti liberalna oporba..?! 🙄 Ako me sad nije strefilo onda nikada neće.. Oj novinarska profesijo na što si spala?

Avatar Viktor999
Viktor999
00:05 10.09.2019.

Soroševa piskarala i prodane duše, još ćete se vi načekati da Putin ˝padne˝ i da na njegovo mjesto instalirate nekoga poput merkelice ili macrona pa da krene invazija afroazijskih ˝doktora i inženjera˝ i na Rusiju...

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije