Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Putinova odmazda zasad nas okrznula, ali...

Visok dug učinio nas je ranjivima na krize i ovisnima o drugima
08. kolovoza 2014. u 12:00 16 komentara 1504 prikaza
Russian President Vladimir Putin takes part in a news conference at the Novo-Ogaryovo state residence outside Moscow March 4, 2014. Putin said on Tuesday that Russia saw no need to use military force in the Crimea region of Ukraine for now, in remarks app
Foto: Reuters/PIXSELL (Ilustracija)

Zabrana uvoza prehrambenih proizvoda u Rusiju osjetit će se i u Hrvatskoj, koja Rusima godišnje proda hrane za dvadesetak milijuna dolara. Sankcije kojima je Putin uzvratio Zapadu zasad obuhvaćaju šest posto hrvatskog izvoza u Rusiju i kada bi sve stalo na tome, ne bi trebale stvoriti veće lomove u domaćoj ekonomiji, ali bi neke tvrtke i s njima mogle imati problema. No, Putin priprema i druge mjere koje će političke i trgovinske odnose u svijetu vratiti u razdoblje hladnog rata, a ni EU neće ostati skrštenih ruku, tako da je teško predvidjeti razmjere mogućih šteta.

Dan prije nego što je blokirao uvoz hrane iz EU i SAD-a, Putin je uveo carinske pristojbe za Ukrajinu, Moldaviju i Gruziju pod izlikom da njima sprečava da se ruske sankcije prema EU krše trgovinom sa te tri zemlje potpisnice Sporazuma o pridruživanju EU. Srbija, na primjer, nije na Putinovoj crnoj listi iako je u pregovorima s EU odmakla daleko više od ostalih. No, Rusi zasad stišću samo svoje prve prozapadno orijentirane susjede, ali sukob u Ukrajini nadilazi regionalni karakter i postaje sve dominantniji problem Europske unije.

Utoliko, ni mogući hrvatski gubici neće biti svedeni na manji broj prehrambenih izvoznika u Rusiju koji se neće preusmjeriti na treća tržišta, jer smo zaduženi do grla i ovisni o stranom kapitalu više nego što je Zapad ovisan o ruskom plinu. Može se očekivati da će zbog rata u Ukrajini rasti gubici na sve strane, a onda će skočiti i kamate. Premali smo da bismo utjecali na zbivanja u Ukrajini, no propustili smo srediti stanje u svojoj zemlji i smanjiti ranjivost i izloženost tuđim krizama.

>> I hrvatske tvrtke mogle bi se naći na udaru ruskih sankcija

Kova d.o.o.
HRVATSKI PROIZVOD
Domaća tvrtka napravila samosterilizirajući kontejner koji efikasno čisti zrak od mikroorganizama poput bakterija i virusa
PBZ
#OSTAJEMDOMA
Vodič za biznis: online usluge koje će vam dati uvid u poslovanje u svakom trenutku
  • Deleted user:

    Kakva odmazda, to je odgovor, to je trgovinski rat. Mislim da neće slomiti Putina, prejak je. A Hrvatska u svemu tomu? Mala zemlja s velikim ambicijama i krivim procjenama i kratkovidnošću. Kaže se: uzdaj se u se i u svoje kljuse.

  • antrakoid:

    Bravo za CARA PUTINA!Ne može niko njemu ništa i tako treba biti!A naša nesposobna vlada neka se samo veseli europskoj uniji za koju sam ja glasao protiv,i bio protiv i uvijek ću biti protiv!Još jednom ŽIVIO CAR PUTIN!

  • tranzicija svesti:

    @marsovac Analiza koju si dao je tak "dobra" baš kao da si došal s Marsa.