Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 154
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prekrajanje Ukrajine

Putin Trumpu: Donbas bih uzeo na referendumu

Donald Trump i Vladimir Putin
Reuters/Pixsell
21.07.2018.
u 11:05

I dok ga javnost žestoko kritizira zbog približavanja Putinu, Trump najavljuje osvetu EU jer je s pet milijardi dolara kaznila Google.

Na sastanku u četiri oka u Helsinkiju ruski predsjednik Vladimir Putin predložio je svom američkom kolegi Donaldu Trampu da se na jugoistoku Ukrajine organizira referendum pod okriljem međunarodne zajednice, objavili su jučer neki američki mediji. Na teritoriju Donbasa ukrajinski Rusi proglasili su autonomiju nakon prvog referenduma održanog 11. svibnja 2014. godine kada je 90% stanovništva, većina Rusa, proglasila neovisnost Donjecka i Luganske Narodne Republike. Međutim, kako tvrde izvori iz Kremlja, Putin i Tramp su se dogovorili da ovaj prijedlog drže u tajnosti kako bi američki predsjednik imao vremena o njemu razmisliti.

Ogorčenje u Kijevu

Osim situacije u Siriji, ruski izvor tvrdi kako se na sastanku koji je trajao četiri sata najviše vremena razgovaralo o krizi u Ukrajini.

I dok Trump traži vremena da razmisli, i iz Kijeva i iz Bruxellesa dolaze negativne reakcije glede referenduma s obzirom na to da većinu stanovništva Donbasa čine Rusi koji bi zasigurno ponovno glasali za neovisnost Donjecka i Luganske, ali ovaj put pod međunarodnim okriljem. Isto tako, međunarodnu zajednicu zabrinjava i to što je već prije Trump kazao da bi mogao priznati Krim kao sastavni dio Rusije i time pokazao želju prihvatiti stav Moskve o statusu poluotoka. Trump je, navodno, u jeku krize s Rusijom već pozvao Putina u jesen na razgovore u Bijelu kuću.

U sukobu koji je izbio nakon svrgavanja proruskog predsjednika Viktora Janukoviča i ruskog pripajanja ukrajinskog poluotoka Krima, od travnja 2014. poginulo je više od 10.000 osoba, a 2,3 milijuna je raseljeno. Mirovni sporazumi potpisani u Minsku u veljači 2015. uz posredovanje Rusije, Francuske i Njemačke omogućili su smanjenje intenziteta sukoba, ali ne i napredovanje prema političkom rješenju. Zbog statusa quo oružani sukob mogao bi izbiti u svakom trenutku, pogotovo ako Trump pristane na prijedlog Putina o novom referendumu.

U međuvremenu, američki predsjednik Donald Trump kritizirao je odluku Europske komisije koja je kaznila Google s pet milijardi dolara najavivši osvetu Bruxellesu.

Stiže i Juncker

“Rekao sam vam! EU je upravo kaznila jednu od naših najboljih kompanija Google s pet milijardi dolara. Zaista su iskoristili SAD. Ali ne zadugo”, komentirao je Trump na Twitteru.

S obzirom na situaciju, bit će interesantno vidjeti kako će proteći sastanak između predsjednika Europske komisije Jean-Claudea Junckera i Trumpa iduće srijede u Bijeloj kući.

Donald Trump i Vladimir Putin
1/6

Komentara 10

CR
CroAx
11:56 21.07.2018.

Kakva demokracija, neće referendum jer znaju da bi većina glasala za !?

MX
Mister X
11:43 21.07.2018.

I dok Trump traži vremena da razmisli, i iz Kijeva i iz Bruxellesa dolaze negativne reakcije glede referenduma s obzirom na to da većinu Zapravo iskreno da pita doma što smije a što ne i to je sve !! Di divne demokracije ....

LE
Lennon51
12:03 21.07.2018.

A referendum o Neumu. ????

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije