Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
summit g8

Putin sam protiv svih i dalje uspješno brani Assada

G8, summit, Sjeverna Irska (1)
Foto: REUTERS/Pixsell
1/4
18.06.2013.
u 15:26

Nakon summita Barack Obama odletio je u Berlin, gdje je sinoć počeo dvodnevni posjet kancelarki Angeli Merkel

Sirijsko pitanja bilo je glavna tema razgovora svjetskih moćnika na summitu G8 u Sjevernoj Irskoj. Sedam članica skupine G8 opet je dalo do znanja da se zalaže za svrgavanje režima Bashara Al-Assada, dok je ruski predsjednik Vladimir Putin ostao usamljen u njegovoj obrani.

Zajednički interes

No, zapadne sile ponovno nisu imale dovoljno hrabrosti potpuno se svrstati na stranu sirijskih pobunjenika i ponuditi im pomoć u oružju. Umjesto oružja, američki predsjednik Barack Obama i njemačka kancelarka Angela Merkel odlučili su povećati humanitarnu pomoć za izbjeglice. SAD je najavio novih 225 milijuna eura pomoći za sirijske izbjeglice. Njemačka kancelarka Angela Merkel kazala je da će savezna vlada osigurati još 200 milijuna eura ove godine – dvostruko više nego prije. U sporu oko postupaka u sirijskom sukobu, međutim, nije postignut sporazum. Dapače, čini se da ga nema ni na vidiku. Američki predsjednik Barack Obama i ruski predsjednik Vladimir Putin ne odstupaju od svojih pozicija u sporu u građanskom ratu u Siriji.

– Što se tiče Sirije, imamo različite poglede – rekao je Obama nakon dvosatnog razgovora s Putinom na rubu summita G8 u Sjevernoj Irskoj.

– Ali imamo zajednički interes da se smanji nasilje i osigura da se u sukobu ne koristi kemijsko oružje. To bi se trebalo postići političkim dogovorom – kazao je Obama. Putin je kazao da se zalaže za okončanje krvoprolića mirnim putem.

– Slažemo se u tome da obje strane treba dovesti za pregovarački stol – kazao je Putin. Američki predsjednik smatra da bi u Siriji napokon trebao završiti hladni rat.

– I mi i Kremlj moramo iza sebe ostaviti hladnoratovska razmišljanja – kazao je Obama.

Susret najmoćnijih

Barack Obama sa summita se uputio u Berlin, gdje je sinoć počeo dvodnevni posjet Njemačkoj. S njemačkom kancelarkom Angelom Merkel Obama će pokušati ojačati ekonomsku i političku suradnju između najmoćnije europske i svjetske države.

>> Počinju pregovori o najvećem trgovinskom sporazumu dosad!

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije