Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
odgovor nato-u

Putin rakete približio granici s EU: Može pogoditi Berlin

Vladimir Putin
Foto: Big Pictures/PIXSELL
14.12.2013.
u 20:24

Putin pomicanjem raketnih sustava uz granicu s Poljskom želi pokazati da ima protuudarac za Proturaketni štit NATO-a. Rakete Iskander-M kratkog su dometa, do 500 kilometara

Ruski "vladar" Vladimir Putin očito zna kako odgovoriti na NATO-ove planove o europskom proturaketnom štitu: istom mjerom! Njemački Bild, naime, otkrio je iz povjerljivih obavještajnih izvora da je ruska vojska dovukla svoje raketne sustave tipa Iskander-M (prema NATO-u to je SS-26 Stone), na granicu s Poljskom, u svoju enklavu Kalinjingrad, dakle na samu granicu Europske unije.

Radi se o projektilima kratkoga dometa, raspona do 500 kilometara, koje su duž granice razmještane tijekom 12 mjeseci, a važan je podatak da, osim konvencionalnih, mogu nositi i nuklearne bojeve glave.

Da bi Nijemci pobliže ilustrirali ovu potencijalnu opasnost s "istočnog fronta", izračunali su da bi Iskanderi lako mogli pogoditi i Berlin, koji je od Kalinjingrada udaljen oko 527 kilometara zračne linije. Proturaketni štit na tlu Poljske planira se već godinama, s obrambenim sustavom deset bacača raketa, a u Češkoj s radarom za lociranje letećih opasnosti s Bliskog ili Dalekog istoka.

Inače, nije ovo prvi put da Moskva "dizanjem" oružja dokazuje kako budno motri zbivanja sa Zapada, i barem jednom godišnje raspoređuje svoj raketni arsenal, smatrajući kako je proturaketni štit prijetnja njenim interesima.

Proturaketni štit: Amerikanci u Poljskoj žele bazu za obranu od Irana i Sjeverne Koreje
 

Komentara 35

DO
DoktorAmer
14:15 15.12.2013.

Ruske rakete mogu pogoditi bili koje mjesto na Zemji jos od 1963, po cemu je ovo vijest.

Avatar Joja
Joja
10:08 15.12.2013.

Putinu opet dosadno i hoce se igrat rata, ali zaboravlja da EU nije Gruzija

MA
Majur
21:07 14.12.2013.

Niti je EU obecana zemlja,a bogami niti Putin dobri gospon koji ce ljudima donijeti ili zeli blagostanje.....dakle,prestanite bit ovce,osim ako to jedino znate biti.......

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije