Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 177
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OTKRIO PRIČU S CLINTONOM IZ 2000.

Putin u govoru spomenuo i Hrvatsku: Zapad nas je iznevjerio, u pet navrata se NATO širio...

Foto: SPUTNIK/REUTERS/Arhiv ruske vlade
1/5
21.02.2022.
u 21:45

Večeras je okrivio i Zapad za napetu situaciju u Ukrajini, govoreći da nije održao svoju riječ da se neće širiti na istok

Ruski predsjednik Vladimir Putin u večerašnjem je obraćanju javnosti službeno priznao dvije odcjepljenje ukrajinske regije Donjeck i Lugansk te potpisao dekret o priznavanju. 

U obraćanju dugom više od 50 minuta, Putin je spomenuo, kako je rekao, ''dosad neispričanu situaciju'' iz 2000. s tadašnjim američkim predsjednikom Billom Clintonom

– Kada je Bill Clinton bio u posjeti Moskvi na svojoj posljednjoj turneji kao američki predsjednik, pitao sam ga što misli o ideji da Rusija uđe u NATO. Zanimalo me kako oni gledaju na tu mogućnost kako bi se održala sigurnost između zapada i istoka, razumio sam zašto nas ne žele kao prijatelje, ali nisam razumio zašto u nama vide neprijatelje. Neću reći sve detalje našeg razgovora, no jedini odgovor koji smo dobili jest da nije do našeg političkog režima, nego da jednostavno ne trebaju toliko veliku državu kao što je Rusija. To je tradicija američke politike – kazao je. 

Večeras je okrivio i Zapad za napetu situaciju u Ukrajini, govoreći da nije održao svoju riječ da se neće širiti na istok. 

– Samo morate pogledati mapu da biste vidjeli koliko se Zapad držao svoje riječi da se neće širiti. U pet navrata NATO se proširivao: 1999. pristupile su Poljska, Češka i Mađarska, 2004. Bugarska, Estonija, Litva, Slovačka, Slovenija i Rumunjska, 2009. Hrvatska i Albanija, 2017. Crna Gora te 2020. Sjeverna Makedonija. Rezultat svega je približavanje granicama Rusije i to je razlog krize, povjerenje je izgubljeno – kazao je.  

Komentara 92

Avatar gusjenica
gusjenica
22:21 21.02.2022.

A zašto sve te države nisu pristupile ruskom savezu. Valjda postoji valjan razlog.

VA
vatreni24
22:34 21.02.2022.

Štakor bi određivao prava državama koje trebaju NATO kao i mi upravo zbog takvih diktatora. Zar nije dovoljno saznanje da od milijuna ljudi izbjeglica ni jedan nije poželio ući u Rusiju.

Avatar tarana
tarana
05:42 22.02.2022.

Način kako da Putin ostane na vlasti jest da proizvodi krize i izaziva sukobe...sudbina svih diktatora u zemljama bijede i političke korupcije.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije