Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 149
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
GAŠENJE MEMORIJALA

Putin priprema Rusiju za mračna vremena: Optužnica je pokazala prave namjere

Russian President Putin attends a meeting of the Defence Ministry Board in Moscow
SPUTNIK/REUTERS
29.12.2021.
u 14:05

Opravdana je bojazan kako će doći do više represije,  čak i terora protiv oporbe i neistomišljenika. Očito vladar Kremlja u tome želi odriješene ruke, a ne da ga Memorijal stalno podsjeća na nove političke zatvorenik

Maske su pale. Rečenica je banalna, ali se nažalost opet pokazala kao točna. Tko se još uvijek nadao kako u Putinovoj Rusiji ima mjesta za Memorijal, najugledniju nevladinu organizaciju koja se bavi ljudskim pravima, ovog utorka je morao izgubiti tu iluziju, piše novinar Roman Gonačarenko za DW. 

Memorial International je raspušten po zahtjevu državnog odvjetnika i po odluci najviše sudske instance u Rusiji. Obje institucije su radile u najmanju ruku u interesu predsjednika. Na redu je vjerojatno i Centar za zaštitu ljudskih prava Memorijal

Ovo je više od običnog zatvaranja jedne nevladine organizacije koja je neugodna za Kremlj. Radi se o prekretnici, o cezuri. Rusija nakon toga neće biti ista.

Memorijal je Putinu odavno bio trn u oku. Organizacija koja njeguje sjećanje na žrtve zloglasne sovjetske tajne službe KGB i bivši časnik te tajne službe kao predsjednik te organizacije – to ne ide jedno uz drugo. Memorijal je čuvao sjećanje na staljinistički teror, na zločine protiv vlastitog naroda. Putin i moćnici iz njegovog okruženja, uglavnom bivši časnici KGB žele da Rusi zaborave mračna poglavlja sovjetske i ruske povijesti, što im skoro uspjelo masovnom propagandom.

Slobodne ruke za represiju

Optužnica je otkrila Putinove namjere kad je Memorijal optužio za stvaranje „pogrešne slike Sovjetskog Saveza kao države terora“. A optužba da je ta nevladina organizacija prekršila „zakon o stranim agentima“ samo je izgovor.

Neki bi cinik mogao reći kako Putin ne bi morao ukidati Memorijal jer je on ionako potrošen model. Organizacija koju je osnovao ruski nobelovac Andrej Saharov, doživjela je svoje zvjezdane trenutke krajem osamdesetih godina prošlog stoljeća.

Na trgu Lubjanka ispred sjedišta KGB-a, aktivisti organizacije postavili su spomen-ploču žrtvama Gulaga. To je bio simbol političkih promjena koje Putin već godinama želi poništiti. Očito predsjednik želi ubrzo završiti taj proces. U posljednje vrijeme značaj Memorijala za rusko društvo je bilo sve manje, na čelu organizacije su ostali sve stariji aktivisti. Dakle zašto sad raspuštanje odlukom suda?

Glas Memorijala izgleda ipak nije bio tako slab koliko je Kremlj želio. Novi projekti su smetali rusku vrhušku. Na primjer pokrenut je informativni portal o uhićenim aktivistima, a portal je blokiran.

Sadašnja sramotna odluka ruskog pravosuđa prije svega je nagovještaj još mračnijih vremena. Da, može biti još mračnije. Putinova Rusija kreće prema vrućoj fazi novog Hladnog rata. Organizacija koja se bavi zaštitom ljudskih prava i koju izuzetno poštuju na Zapadu, u takvim okolnostima može samo smetati. Opravdana je bojazan kako će doći do više represije,  čak i terora protiv oporbe i neistomišljenika. Očito vladar Kremlja u tome želi odriješene ruke, a ne da ga Memorijal stalno podsjeća na nove političke zatvorenike, piše DW. 

Memorijal će se vratiti

Je li je Putin time pobijedio? Naravno da nije. Memorijal će nastaviti s radom, ilegalno u Rusiji, ali i javno u inozemstvu kako bi sačuvao sjećanje na Staljinov teror. I kako bi pisao kroniku kršenja ljudskih prava u Putinovoj Rusiji.

Jednom će se vratiti u Rusiju. Kad će to biti, ovisi o građana Rusije. Memorijal će nadživjeti Putinovu vladavinu, jednom će i ona biti povijesni predmet njenog rada.


 
Ključne riječi

Komentara 36

MA
MA
18:29 29.12.2021.

USA i Memorijal o cenzuri i zabrani?!? Pa i na Facebooku ima cenzure i zabrane!

ŠI
Šiba
19:40 29.12.2021.

Ljudska prava su isto u Njemačkoj Austriji i Francuskoj vidi se

V0
Vlaskoulicanec3.0
16:01 29.12.2021.

"Opravdana je bojazan kako će doći do više represije, čak i terora protiv oporbe i neistomišljenika. " Od kuda mi je to poznato?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije