Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 6
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Rusija

Putin potpisao zakon protiv 'nepoželjnih' nevladinih udruga

Vladimir Putin
Foto: Reuters/ PIXSELL
24.05.2015.
u 00:14

Amnesty International objavio je da će zakon "istisnuti život" iz civilnog društva, dok Human Rights Watch upozorava da će lokalni čelnici biti najgori provoditelji zakona

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je zakon koji omoguće da se stranim organizacijama zabrani djelovanje u zemlji. Zakon omogućuje da se strane nevladine organizacije i "nepoželjna" društva procesuiraju na temelju zaštite nacionalne sigurnosti, piše BBC

Individualci koji rade za nevladine organizacije mogu biti kažnjene i do šest godina zatvora. Kritičari kažu da je ovaj potez učinjen kako bi se zatomilo neslaganje s aktualnom ruskom politikom. Definicija "nepoželjnih" je vrlo otvorena za interpretaciju, no agencija Interfax tvrdi da se to odnosi na organizacije koje postavljaju prijetnju "temeljima ruskog ustavnog poretka, obrane i sigurnosti".

Nevladine organizacije povezane s oporbom od 2012. osjećaju restrikcije zakona koji traži da se registriraju kao "strani agenti". Pristalice novog zakona kažu kako je on ključan da se Rusija zaštiti od vanjskih uplitanja među kojima su i tenzije zbog ruske upletenosti u sukob u Ukrajini.

Amnesty International objavio je da će zakon "istisnuti život" iz civilnog društva, dok Human Rights Watch upozorava da će lokalni čelnici biti najgori provoditelji zakona. 

>> U korijenu makedonske pobune Putin-Erdoganov plinovod?

Komentara 76

MI
MileKubura
00:06 24.05.2015.

Tako se stižu država narod, bravo Putin. Takozvane nevladine udruge financirane izvana ukinuti odmah.

PL
plotto
23:43 23.05.2015.

Civilno društvo iza kojeg stoji,politički i materijalno judeomasonerija.Samo treba pogledati poipis donator i odmah je sve jasno.

PL
plotto
23:42 23.05.2015.

Ova je država jedina nada slobodnog svijeta,kojeg nisu okupirali kazarski gangsteri.A što su nevladine udruge koje financiraju cionisti,nego petokolonaši i strani agenti.Zasto kod nas mogu nekažnjeno vršljati tipovi poput Pusića, Teršeličke i sličnih profila,koje financira judeomasonerija.Nema u Rusiji LGBT paradee iza kojih stoje Rockfelleri i Rothschildi .Bravo Putin,bravo Rusija.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije