Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 91
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Promatrački letovi

Putin potpisao povlačenje Rusije iz sporazuma "Otvoreno nebo"

Russian President Vladimir Putin takes part in a ceremony unveiling a monument in Leningrad Region
Foto: SPUTNIK/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
07.06.2021.
u 13:19

Iako se Rusija nadala da bi Putin i američki predsjednik Joe Biden mogli razmotriti svoja stajališta o tom sporazumu na sastanku koji će se ovaj mjesec održati u Ženevi, Bidenova je administracija u svibnju obavijestila Moskvu da neće ponovno ući u taj sporazum.

Ruski predsjednik Vladimir Putin potpisao je u ponedjeljak zakon kojim je službeno potvrđen izlazak Rusije iz sporazuma Otvoreno nebo, međunarodnog ugovora koji je omogućavao nenaoružane promatračke letove nad teritorijima država potpisnica.

Iako se Rusija nadala da bi Putin i američki predsjednik Joe Biden mogli razmotriti svoja stajališta o tom sporazumu na sastanku koji će se ovaj mjesec održati u Ženevi, Bidenova je administracija u svibnju obavijestila Moskvu da neće ponovno ući u taj sporazum nakon što je Donald Trump povukao SAD iz njega prošle godine.

Kremlj je poručio da je odluka SAD-a o povlačenju iz sporazuma “ozbiljno narušila ravnotežu interesa” među potpisnicama i time primorala Rusiju da se također povuče.

“Ovo je nanijelo ozbiljnu štetu poštivanju sporazuma i njegovoj važnosti u izgradnji povjerenja i transparentnosti, (uzrokujući) prijetnju ruskoj nacionalnoj sigurnosti”, priopćio je Kremlj u ponedjeljak putem svoje web stranice.

Moskva se nadala da će Biden preinačiti Trumpovu odluku, no to se nije dogodilo, a Bidenova je administracija navela da je takva odluka donesena jer je Rusija kršila sporazum, što je iz Moskve demantirano. Rusija je svoj izlazak najavila u siječnju, nakon čega je vlada u svibnju pokrenula proceduru za formalizaciju povlačenja.

Ruski dužnosnici izrazili su žaljenje zbog američke odluke koju su nazvali “političkom pogreškom” te su upozorili da će taj potez otežati raspravu o kontroli naoružanja koja je na rasporedu na skorašnjem summitu u Ženevi.

Video - Vojna parada u Rusiji

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
15:08 07.06.2021.

Da da Bidene tesko ces rasturit Rusko Kineske veze i prijateljstvo.Triba si prije mislit na to.Tog je tebe strah.Vec ste Rusiji uvodili sankcije ne bili je bacili na kolina..Medutim nista ne pomaze.. Sjeverni tok plinovod prolazi za Njemacku... Neki dan Bavarski, predsjednik rece ne politirizirat sa Ruskim cjepivom Sputnjik V vec ga sto prije registrirat..Pametni Njemci biznis prave sa Rusijom..

SI
sisavac
14:39 07.06.2021.

a velike li stvari.. ionak su sve zemlje letjele i snimale iznad rusije, a rusija malo amere, malo engleze, nijemce, francuze. ameri izašli, rusi nudili nastavak suradnje ako se ostale zemlje obavežu da neće podatke dijeliti sa amerikancima, ove to nisu htjele, pa izašli i rusi. sad nek sporazum provode česi i poljaci, ako imaju interesa, nek jedni druge pregledavaju iz zraka. nego, ne sjećam se velikog naslova kao ovog kad su ameri izašli iz tih par sporazuma, to mediji objave ko neku crticu. al kad rus se javi, da on izlazi iz nekog sporazuma, to je naslov masni, velik, ko neka smrtovnica.

Avatar Čepiga.
Čepiga.
15:55 07.06.2021.

Rusija svakim danom je bliže i bliže Sjeverokorejskom modelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije