Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
POHVALIO SE

Putin: Pogađamo svaku metu u moru i na kopnu

Foto: REUTERS
1/7
29.07.2021.
u 21:53

Lider Rusije na pomorskoj je vojnoj paradi rekao da je mornarica njegove zemlje među najjačima u svijetu

Ruski predsjednik Vladimir Putin iskoristio je u nedjelju pomorsku vojnu paradu kako bi podsjetio svijet na snagu svoje vojske, i pogotovo mornarice. Promatrao je paradu u Sankt Peterburgu na kojoj je sudjelovalo više od 50 brodova, isto toliko aviona te oko četiri tisuće vojnika, i Putin je istaknuo da je flota njegove zemlje sposobna izvesti nezaustavljiv napad na bilo koju metu.

Parada može, prosvjedi ne

– Danas, ruska flota raspolaže svim što treba kako bi nepogrešivo obranila domovinu i naše nacionalne interese. Sposobni smo otkriti bilo koju neprijateljsku metu pod vodom, na površini ili u zraku, i nanijeti joj, ako je potrebno, i smrtonosni udarac – rekao je Putin te je dodao da je Rusija jedna od najsnažnijih pomorskih sila na svijetu.

Na paradi je bila prikazana fregata “Admiral Kasatonov”, ratni brod koji je opremljen posebnim projektilima te protuzračnim topovima. Predstavljen je i najveći brod, “Maršal Ustinov”, koji može uništiti mete udaljene 550 kilometara. Okupljenim građanima predstavljene su i nuklearne podmornice te niz drugih plovila.

Kritičari ruskog režima pritom su zabilježili da su, prema izvještajima, tisuće građana došle promatrati pomorsku paradu unatoč mjerama zabrane okupljanja tijekom pandemije. Zbog tih mjera vlasti su ranije odbile održavanje oporbenih prosvjeda te su uhićivale građane koji su se na njima okupili.

Osim središnje parade u Sankt Peterburgu, održano je i nekoliko manjih u drugim ruskim gradovima.

Ova je parada održana mjesec dana nakon incidenta u Crnom moru kada je ruska mornarica ispalila hice upozorenja prema britanskom brodu koji je plovio blizu Krima, koji je Moskva okupirala. London je demantirao ruski opis događaja te je oko samog događaja ostala serija nepoznanica.

Putin je nedugo nakon incidenta rekao da je Rusija mogla namjerno pogoditi brod i potopiti ga te da to ne bi dovelo do Trećega svjetskog rata jer “oni (Britanci i druge zapadne sile, op. a.) ne bi mogli iz tog rata izaći kao pobjednici”.

U nedjelju je pak Putin istaknuo brzi rast Rusije kao pomorske sile koja danas posjeduje “najnovije hipersonično precizno oružje kojem ne postoji ekvivalent u svijet, i koje stalno unapređujemo”.

Moskva je prošlog tjedna priopćila i da je ruska vojska testirala najnoviji hipersonični krstareći projektil Cirkon. Projektil je ispaljen s ratnog broda Admiral Gorškov u Bijelom moru te je putovao sedam puta brže od brzine zvuka da bi udario u metu na obali Barentsova mora udaljenoj 350 kilometara. Prije tri godine Putin je predstavio najnovije hipersonično oružje koje može pogoditi bilo koji dio svijeta te zaobići američki raketni štit.

Revolucija u ratovanju

Američki Newsweek u lipnju je objavio analizu utrke u hipersoničnom naoružanju te je priznao da Rusija u tom pogledu vodi ispred Sjedinjenih Država i Kine. Hipersonično bi naoružanje moglo, piše Newsweek, uvesti revoluciju u način ratovanja zbog velike brzine leta projektila te mogućnosti manevara u letu koji olakšavaju zaobilaženje proturaketnih sustava.

U drugoj polovici rujna u Rusiji se održavaju parlamentarni izbori na kojima je favorit Putinova stranka Ujedinjena Rusija, koja je izgubila dio rejtinga, a mnogi promatrači tvrde da su vojne vježbe jedan od signala kojim Putin želi i pred svojim građanima pokazati snagu uoči izbora. Ruski lider iza sebe ima dva desetljeća iskustva promoviranja nacionalizma

Ključne riječi

Komentara 54

SI
sisavac
07:04 30.07.2021.

čudo jedno kako je ljubav prema zemlji u jednom slučaju nacionalizam, a u drugom patriotizam. amerikanac u svakoj sobi ima američku zastavu izvješenu, u svakoj školi, javnom mjestu, trgovini. i to je to, domoljublje. ali kad se ruska zastava negdje pojavi, e to je nacionalizam, opasnost za demokraciju. pobijediš sa 70% glasova, to je sumnjivo, prevara, jer je u biti pobijedio onaj koji je dobio 10%. ali u americi pobijediš u krajnje sumnjivim okolnostima sa 50% + 1 glas, i to je festival demokracije, nema veze što su strojevi koji broje glasove programirani tako da sve glasove poštom pribrajaju samo jednom kandidati, nema veze što je zaokruženo... rusija se prije 20 godina počela dizati na svoje noge, nakon što je 10 godina vjerovala zapadu, smatrala ga prijateljem. zauzvrat dobila reforme koje su joj uništile ekonomiju, ključne resurse preuzeli tajkuni koji su sav prihod sakrivali u zapadnim bankama. onog trena kad je amer bombardirao srbe, jeljcin je shvatio grešku, rastjerao stotine amerikanaca koji su vršljali po kremlju i radili planove za ruse. odmah je jeljcin postao pijanac. sva sreća da je našao putina, koji je prekinuo taj pir, i vratio dio rusije rusima. rusija je oduvijek imala jaku mornaricu, ali obrambenu. njihov obalni raketni sustav je nešto vrhunsko, i ameri i britanci budu zbilja morali paziti da ne izazovu nešto što će biti teško zaustaviti. rusija se više nema kud povlačiti. a iz povijesti znamo da kad krenu u ofenzivu, idu jako daleko.

MP
miroslav.petkovic.7564
09:27 30.07.2021.

Soucajnibasta 002 jos ces ti gledat Vladimirovica do dvi tisuce i pedesete godine ..Nitko mu nista ne moze voli ga njegov narod jer je vratio moc Rusiji svjetske velesile. Pobidit ce opet priko 70% na izborin. On vratija moc svojojj zemlji za kratko vrime kad su mislili neki nikad se nece oporavit...Rusi su superioran narod.Pogledaj sport i Olimpijske igre u Tokiju.Desetkovani im sportisi ne smiju igrat za svoju zemlju.Ali ipak po medaljan u samom vrhu.Da su kompletni bili bi prvi na svitu. Vec imaju trideset medalja..A u zimskin sportovin osvoje medalja ko Amerika i Kina zajedno.To se zove superiioran narod.Na svjetskom takmicenju studenata u Litvi Ruski studenti iz oblasti Fizike osvojili pet zlatni medalja ko cili svit. Pa nije cudo sto imaju najbolja oruzja na svitu.Pravi i ti ali nista neznas samo blejat tu.Ja volim Ruski narrod kao Hrvat uvik cu ga voliti zato sto su dobar i slavenski narod.Sad ce dimaci amerikanci djelit minuse alu taki je.Bacusjan niko nista ne moze ujedinili se svi ali samo kmecanje .Samo kme, kme.

Avatar Belski
Belski
08:31 30.07.2021.

Ča ''usporiti''? Ča se ovdi ne smi napisati da mi Hrvati tribamo s Rusijom imati dobre odnose? Ča je vami?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije