Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 75
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Sport i politika

Putin: Mi smo žrtve nepravde

Vladimir Putin
Foto: Reuters/Pixsell
1/5
19.06.2016.
u 13:30

Ruski predsjednik vrlo oštro reagirao na odluku Međunarodnog atletskog saveza.

Ruski predsjednik Vladimir Putin nije s dobrodošlicom dočekao neopozivu odluku Međunarodnog atletskog saveza da se ruskim atletičarima zbog afere s dopingom zabrani natjecanje na Olimpijskim igrama u Rio de Janeiru. Ustvrdivši da je korištenje nedopuštenih sredstava u sportu zlo protiv kojeg se svakako treba boriti, on ipak nije izdržao da ne kaže kako misli da je sve ovo tendenciozna akcija međunarodne zajednice i međunarodnih sportskih organizacija usmjerena prema Rusiji.

Personificirana krivnja

“Odluka Međunarodnog atletskog saveza nepravedna je prema ruskim atletičarima. Postoje univerzalno priznati pravni principi, a jedan od njih kaže da krivnja uvijek mora biti presonificirana, a ne kolektivna. Bi li bilo pravedno da cijela vaša obitelj završi u zatvoru zato što ste vi počinili neki zločin?”, pitao je Putin i kazao da se upravo to dogodilo ruskim altetičarima – iako su samo neki krivi, kažnjeni su svi, bez iznimke. On izrazitom nepravdom smatra činjenicu da oni sportaši koji nemaju ništa s nedopuštenom rabotom oko dopinga moraju trpjeti posljedice zbog onih koji nisu poštovali pravila.

“Takvo ponašanje prema sportašima koji nisu učinili ništa može se slobodno svrstati u necivilizirano ponašanje”, naglasio je Putin.

Iako je Svjetska antidopinška agencija u svome izvješću navela kako raspolaže dokazima da je država izravno uključena u posao oko dopingiranja sportaša, Putin je jučer kazao da su to besmislice zato što ruske vlasti ulažu izuzetno velik trud u to da otkriju tko je sve uključen u dopingiranje sportaša kako bi država protiv njih mogla poduzeti odgovarajuće zakonske postupke.

“Intenzivno se trudimo da suzbijemo tu pojavu i kaznimo sve one koji u tome sudjeluju. Upravo zato nije mi nikako jasno zašto posljedice moraju snositi i sportaši koji s time nemaju nikakve veze. To mi je potpuno nerazumljivo”, kazao je Putin i izrazio nadu da će Međunarodni atletski savez ipak pokazati volju da iznađe način i omogući tim ruskim atletičarima da ipak sudjeluju na Olimpijskim igrama u Riju.

Najavio je da će osobno razgovarati s najvišim dužnosnicima u Međunarodnom atletskom savezu i u Svjetskoj antidopinškoj agenciji.

“Nadam se da će razumjeti što im želim reći i da će odgovor o nastupanju ruskih atletičara koji očekujemo od Međunarodnog olimpijskog odbora biti pozitivan i u našu korist”, zaključio je Putin iako je popriličan broj svjetskih atletskih dužnosnika već otvoreno kazao kako su Rusi jedini i isključivi krivac za to što su njihovi atletičari isključeni s Olimpijskih igara i kako bi trebali prestati okrivljavati druge za ono što su sami učinili.

Prikrivene prijetnje

“Vjerujem da svi mi griješimo, pa i oni koji donose takve nepravedne odluke”, kazao je ruski predsjednik između redova naznačivši da bi te greške pod svaku cijenu i u najkraćem roku trebale biti ispravljene, što se može protumačiti i kao prikrivena prijetnja.

O tome koliko je sve ozbiljno govori i činjenica da je Vladimir Putin o cijelom tom slučaju nadugo govorio. Nadao se da će Međunarodni atletski savez povući svoju odluku o zabrani nastupa ruskim sportašima nakon pisma koje je predsjedniku toga tijela lordu Sebastianu Coeu poslao ruski ministar sporta Vitalij Mutko. U pismu je Rusija dala jamstva da intenzivno radi na iskorjenjivanju dopinga i da u tome tijesno surađuje sa Svjetskom antidopinškom agencijom.

Komentara 26

ST
stomugromova
14:31 19.06.2016.

Globalna judeokracija je gurnula svoj nos i u sport.Njime šire poručje svog terora.Taj ološ koji je kancerogeni tumor na ovom planet nikom ne da mira.Sve što se događa u svijetu,posljedica je njihovog terora.Iza ove kampanje tobože protiv dopinga,krije se prepoznatljivi rukopis .

RA
ranko75
23:35 19.06.2016.

Doping su koristili nekolicina, a kaznjeni su svi. Znaci prezumpcija nevinovnosti je pogazena, i osim toga sam metod je fasisticki. Nijemci su u Srbiji za jednog ubijenog njemca ubijali 100 srba i to bilo kojih bez razlike da li su krivi ili ne.

MX
Mister X
15:11 19.06.2016.

Svi oni koji su pametni i misle da Putin-Rusi nisu u pravu to su oni isti koji podržavaju i to da zbog buda-le koja baci baklju na utakmici da se zabrani nastup cijele Hrvatske reprezentacije ili da ih se kažnjava...va... Iako nemaju veze nikakove sa tim huliganom provokatorom umnim bolesnikom !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije