Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 183
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽESTOKE BORBE

Putin i Erdogan danas o smanjenju napetosti u Siriji

Recep Tayyip Erdoğan i Vladimir Putin
Foto: UMIT BEKTAS/REUTERS/PIXSELL
05.03.2020.
u 09:40

Dan uoči sastanka s ruskim kolegom Erdogan je ipak izrazio nadu da će se na sastanku na vrhu u Moskvi dogovoriti o "što bržem prekidu vatre" u Idlibu.

Vladimir Putin i Recep Tayyip Erdogan sastaju se u četvrtak u Moskvi kako bi pronašli rješenje koje će smanjiti napetost u Siriji što je zaprijetila otvorenim sukobom Rusije i Turske na sirijskom tlu.

Sastanak dolazi u vrijeme kada su desetci turskih vojnika poginuli zadnjih tjedana u žestokim borbama u pokrajini Idlibu, posljednjem uporištu pobunjenika i džihadista na sjeverozapadu Sirije, gdje Turska od veljače vodi veliku ofenzivu protiv snaga Bašara al Asada.

Eskalacija napetosti na terenu izazvala je diplomatske napetosti između Moskve, saveznika sirijskog režima i Ankare, saveznika pobunjenika, prijeteći otvorenim sukobom dviju zemalja koje su se nametnule kao glavni međunarodni sudionici sirijskog rata.

Dan uoči sastanka s ruskim kolegom Erdogan je ipak izrazio nadu da će se na sastanku na vrhu u Moskvi dogovoriti o "što bržem prekidu vatre" u Idlibu.

Glasnogovornik Kremlja Dmitrij Peskov izrazio je nadu da će dvojica čelnika na sastanku utvrditi "zajedničko stajalište" o uzrocima krize i razgovarati o "zajedničkim mjerama" za njezino rješenje.

"Nakon razgovora Putina i Erdogana možda će se objaviti primirje, ali to će biti tek puka predstava", rekao je zapadni diplomat za agenciju France Presse.

"Mislim da će Putin reći Erdoganu da prekine djelovanje u Siriji", dodao je.

"Pobjeda u Siriji je pitanje ugleda za Rusiju i za Putina osobno", rekao je pak Jurij Barmin, analitičar u ruskom Vijeću za međunarodne poslove, natuknuvši da Moskva, koja od rujna 2015. vojno djeluje na sirijskom tlu na strani režima Bašara al Asada, nije spremna na ustupke.

Eskalacija napetosti u Idlibu, gdje je Turska srušila tri zrakoplova sirijskog režima i, po podatcima što ih je objavila nevladina organizacija Sirijski opservatorij za ljudska prava, ubila desetke njegovih vojnika, minirala je dogovor o prekidu sukoba i o uspostavi razvojačene zone koji su Putin i Erdogan postigli u Sočiju 2018.

Komentara 4

MP
miroslav.petkovic.7564
10:51 05.03.2020.

Erdogan dolazi na raport! Dobro ih poskropilocim su trazili pomoc od Natoa. Pa nije Rusija napala Tursku nepozvanu vojsku u Siriju. Sirijci su oborili vise od deset dronova i sad Turko je prizemljen ne zalice se.Ovdje u Moskvi prikazuju punoo izgorjeli turski vozila tenkova transportera. U jeku borbi SAA je jos i napredovala uzela jos neke djelove. Jos malo i Sirija bit ce slobodna.

5S
505.scrtom
12:21 05.03.2020.

Najveca sramota je upravo ta da se svugdje silom skidaju diktatori sa vlasti koji se protive imperatorima a erdogana besramno i dalje fino stite.Tu se nema sto dodati nego kmecati i dalje kako nas ucjenjuje migrantima i izbjeglicama a daa eu nema na to odgovora..

5S
505.scrtom
12:16 05.03.2020.

Nista se ne bude promijenilo dok diktatora u zagradi na zalost prijatelja zapada i amera erdogana ne skinu s vlasti jer on podrzava separatiste i teroriste a htio bi i malo nafte jel to nekima sada pasalo ili ne ali zna se tko je kriv za to..

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije