Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 23
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAOŠTRAVANJE ODNOSA

Putin: Govoreći o meni kao ubojici, Biden je mislio na sebe

FILE PHOTO: Russian Prime Minister Putin shakes hands with U.S. Vice President Biden during their meeting in Moscow
Foto: ALEXANDER NATRUSKIN/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/2
19.03.2021.
u 06:40

Napad bez presedana američkog predsjednika

Ruski predsjednik Vladimir Putin odgovorio je jučer američkom kolegi Joeu Bidenu, koji ga je nazvao “ubojicom”, istom mjerom, ali i kazao da neće raskinuti odnose zbog toga. Govoreći na svečanom obilježavanju sedam godina od ruske aneksije Krima, Putin je rekao da će Moskva nastaviti surađivati s Washingtonom, ali je Bidenu odgovorio istom mjerom.

Svoj svoga prepoznaje – rekao je Putin, upotrijebivši izreku iz svojeg djetinjstva.

– Ovo nije samo dječja izreka i šala. U tome se skriva duboko psihološko značenje. Uvijek u drugima vidimo vlastite osobine i mislimo da su kao i mi – odgovorio je Putin i dodao da Bidenu želi dobro zdravlje.

– Kažem to bez ironije, ne u šali – rekao je Putin.

“Platit će cijenu, uskoro”

Nakon što je nagovijestio zaoštravanje američke politike prema Kini uoči današnjeg prvog američko-kineskog susreta na visokoj razini u Anchorageu na Aljasci, novi američki predsjednik Joe Biden pobrinuo se i za neočekivano srozavanje američko-ruskih odnosa. Naime, Biden je u jednom TV intervjuu ruskog predsjednika Vladimira Putina nazvao “ubojicom koji nema dušu”, zaprijetivši mu da će platiti cijenu u slučaju da se optužbe o ruskom miješanju u američke izbore pokažu točnima.

Novo američko obavještajno izvješće prema kojem se Rusija ponovno aktivno umiješala u američke izbore pokušavajući diskreditirati Bidenovu kandidaturu i podržavajući bivšeg predsjednika Donalda Trumpa, slično kao i na američkim izborima 2016., kada je Rusija također provodila operacije u Trumpovu korist. U razgovoru za televiziju ABC Biden je kazao da će Putin “platiti cijenu” pokušaja potkopavanja njegove kandidature na prošlogodišnjim predsjedničkim izborima, dometnuvši prijeteće: “Uskoro ćete vidjeti.” Upitan smatra li da je Putin, koji je nemilosrdan prema svojim protivnicima, ubojica, Biden je odgovorio potvrdno.

Rusija je na neočekivanu Bidenovu izjavu reagirala pozivajući svog veleposlanika u Washingtonu Anatolija Antonova na konzultacije u Moskvu i najavljujući preispitivanje odnosa između država. Zadnji put je ruski veleposlanik u SAD-u pozvan na konzultacije u Moskvu zbog američke kampanje bombardiranja Iraka krajem devedesetih. Ruska strana pritom navodi kako su američko-ruski odnosi dva mjeseca od dolaska nove administracije u “slijepoj ulici” i da je ovo zadnja prilika da se spriječi njihovo potpuno urušavanje.

Drugim riječima, iako su američko-ruski odnosi Bidenovom izjavom dosegnuli novo dno, Moskva još ne želi porušiti sve mostove. Štoviše, iz ruskog veleposlanstva poručuju kako će Antonov pokušati pronaći način za poboljšanje odnosa, s obzirom na to da su “nepromišljene” izjave američkih predstavnika dovele do njihova pogoršanja i na rub propasti.

Distanciranje od autokrata

Jedan visoki ruski dužnosnik zatražio je jučer ispriku od SAD-a. Zamjenik predsjednika gornjeg doma ruskog parlamenta Konstantin Kosačjov poručuje i da su Bidenovi komentari neprihvatljivi i da su okončali svaku nadu u promjenu američke politike pod novom administracijom, iako promjenu o kojoj Kosačjov govori nitko ozbiljan i nije očekivao.

Bidenov potez, koliko god bio neočekivan, nedvojbeno je planiran i usmjeren na ciljano zaoštravanje američkih odnosa s Rusijom. Nazvati čelnika suparničke Rusije ubojicom i jednoj i drugoj strani ograničava manevarski prostor, iako Rusija i dalje spominje mogućnost sprečavanja potpunog urušavanja američko-ruskih odnosa.

Bidenova izjava možda je povezana sa željom da osnaži američku poziciju vodeće demokracije svijeta, koja je ozbiljno narušena u Trumpovu mandatu, a to onda podrazumijeva i američko distanciranje od brojnih autokrata i diktatora s kojima je bivši predsjednik Trump proteklih godina uspostavio bliske i prijateljske odnose. Biden je ovom izjavom pokazao da njegova administracija neće popuštati nedemokratima i autokratima poput Putina, a Washington je isti kurs zauzeo i prema Kini. 

Ključne riječi

Komentara 19

VI
vidum
08:06 19.03.2021.

Neki su mislili da Amerika nema glupljeg od Trumpa.

Avatar oxi
oxi
09:52 19.03.2021.

Interesantan je bio taj razgovor kada je Putina nazivao ubojicom. Možda ja nisam dovoljno inteligentan i ne poznam engleski jezik, a isto tako je moguće da danas - sutra kad postanem dementan i izgubljen u vlastitim mislima shvatim što jee Biden htio reći. A dio razgovora gdje je Putina nazivao ubojicom i da će platiti je išao ovako : Q: "Do you think Putin's a killer? BIDEN: "I do." Q: "So what price must he pay?" BIDEN: "The price he's gonna pay will, you'll see shortly. I'm not gonna, there's, by the way, we outta be able, that old, that tried expression walk and chew gum at the same time." Ja il' sam lud il` sam pjan, ali meni nije baš jasno što je gospodin priča.

OP
opančar
11:00 19.03.2021.

može bajden putinu stavit samo soli na rep.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije