Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 123
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Velika ofenziva

‘Pustinjski jastrebovi’ nadiru prema utočištu ISIL-a Raki

Šijiti, Falluja, Irak
Foto: Reuters/PIXSELL
08.06.2016.
u 00:15

Operaciju oslobađanja Falluje u Iraku vodi iranski general Qassem Sulejmani, što je izazvalo gnjev Amerikanaca.

Sirijska vojska ušla je duboko u provinciju Raka i polako napreduje prema glavnom gradu kalifata Raki. Novinarka Jara Ismail, dopisnica sirijske novinske agencije SANA koja s tog područja izvještava, kazala je za Večernji list kako se sirijska vojska i specijalne jedinice, “Pustinjski jastrebovi”, približavaju bazi Tabaqa jugozapadno od Rake, ističući kako im u tome pomažu i zračni udari ruskih bombardera koji su teroristima nanijeli velike gubitke u ljudstvu i tehnici te su uspjeli doći na samo 25 kilometara od te strateški važne vojne baze.

Iako postoje nesuglasice između Amerikanaca i Rusa o vojnoj operaciji u Alepu, evidentno je da obje strane žele da Raka bude oslobođena.

Da postoji dogovor ili suglasnost između Rusa i Amerikanaca o oslobađanju terorističkog uporišta Rake, dokazuje činjenica da su kurdske, arapske, turkmenske i asirske jedinice, uz potporu zračnih udara koalicijskih snaga predvođenih SAD-om, nakon što su zauzele dva sela jugoistočno od grada, stigle na samo osam kilometara od grada Menbija, koji kontrolira ISIL te je od izuzetne važnosti za njih jer je on ostao jedina poveznica Rake i turske granice odakle ISIL-u dolazi pomoć. S druge strane, britanski mediji objavili su informaciju kako njihove snage stacionirane u Jordanu pomažu Slobodnoj sirijskoj vojsci u borbama protiv ISIL-a.

U međuvremenu iračka vojska polako ali sigurno napreduje u Falluji te je stigla nadomak centra grada koji je opkoljen sa svih strana.

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim Al Jafari otkrio je kako operaciju oslobađanja Falluje vodi Qassem Sulejmani, zapovjednik brigada Al Quds, iranske revolucionarne garde, što je izazvalo gnjev Amerikanaca.

>>Samo Sirijci mogu uništiti ISIL, na tlu. Ali za to prvo moramo dobiti oružje

Komentara 24

Avatar Jaguar_Paw
Jaguar_Paw
08:30 08.06.2016.

Igre za naivne, da su htjeli, amerikanci su mogli u roku od 2 tjedna pomoći sirijskom narodu, no punih 5 godina zajedno sa svojim saveznicima koji imaju vlastiti interes, financiraju i pomažu ISIL. Sada kad su se okrenule stvari na bojištu, kad su rusi i iranci javno ušli u rat sa teroristima, sad amerikanci pod svaku cijenu žele zauzeti Raku, jer onaj tko bude imao taj grad, on će krojiti sudbinu sirije. S jedne stranke amerikanci označili PKK kao teroriste, a s druge strane njihovi specijalci ruku pod ruku sa kurdima, a turci najveći saveznici u tom djelu svijeta. To je dokaz koliko je igra trula, da više ne znaš ko s kime. Priča se o podjeli sirije, pa može li svijet dati državu kurdima koji u siriji broje samo 1,5 milijuna, pa toliko ih ima u njemačkoj, onda neka im i njemačka da jedan dio teritorija. Amerikance na borbu protiv isila je natjerala rusija, to svakome mora biti jasno, čitavi svijet je vidio ruske bombe nad teroristima i banditima, raznosili su kolone švercera nafte, raznosili postrojenja, tunele, skladište municije i opreme, rusi u godinu dana napravili što amerikanci "nisu mogli" 5 godina. Malo je zemlja koje stoje uz Assada od prvog dana, ali će oni na kraju sa sirijskim narodom pobijediti svjetske bandite i teroriste.

DU
Deleted user
01:44 08.06.2016.

Koji kontrolira ISIL te je od izuzetne važnosti za njih jer je on ostao jedina poveznica Rake i turske granice odakle ISIL-u dolazi pomoć. Što je ovo novinar konačno priznao da Turska pomaže ISIL-u? Što će vam Amerikanci reći na to? ili se Amerika odreći Turske, ali ju je najprije dobro iskoristila. Sada me interesira dali je to početak kraja Turske kakvu poznajemo? To ćemo vidjeti za par mjeseci.

ST
stomugromova
05:48 08.06.2016.

Irački ministar vanjskih poslova Ibrahim Al Jafari otkrio je kako operaciju oslobađanja Falluje vodi Qassem Sulejmani, zapovjednik brigada Al Quds, iranske revolucionarne garde, što je izazvalo gnjev Amerikanaca.+++++++++ Okupatori su gnjevni !! Isti oni koji su razorili Irak u neviđenojj agresiji u kojoj su napravili genocid,ekocid i urbocid.Klasični primjer pohlepe ciofašističkih bankara ,psihopata i serijskih ubojica.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije