Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Službeni posjet

Ivica Dačić susreo se s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Ivica Dačić s Kolindom Grabar Kitarović
Foto: Igor Kralj/PIXSELL
1/32
11.03.2015.
u 16:30

Ivica Dačić u Zagrebu se susreo s premijerom Zoranom Milanovićem, ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić i predsjednikom Sabora Josipom Lekom, i u popodnevnim satima s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović

Srpski ministar vanjskih poslova Ivica Dačić u službenom je posjetu Zagrebu gdje se susreo s premijerom Zoranom Milanovićem, ministricom vanjskih poslova Vesnom Pusić i predsjednikom Sabora Josipom Lekom, i u popodnevnim satima s predsjednicom Kolindom Grabar-Kitarović.

Dačić je Grabar-Kitarović čestitao na izboru za predsjednicu Republike Hrvatske te joj poželio puno uspjeha u obavljanju te dužnosti. Dačić je predsjednici prenio pozdrave predsjednika Republike Srbije Tomislava Nikolića i predsjednika Vlade Aleksandra Vučića.

Kako je priopćeno iz Ureda predsjednice susret je potvrdio obostranu spremnost na nastavljanje rješavanja otvorenih pitanja, posebice pitanja nestalih, položaja manjina i razgraničenja, u duhu dobrosusjedstva, jačanja svekolike suradnje i poticanja boljitka građana obje države te perspektive zajedničke europske budućnosti. U tom kontekstu, naglašen je značaj redovitih i sadržajnih susreta visokih dužnosnika dviju država te predanost dijalogu u okviru inicijativa poput predsjedničkog procesa Brdo – Brijuni, dodaje se u priopćenju.

Ministrica Vesna Pusić je na susretu s Dačićem, između ostalog, razgovarala o slučaju Veljka Marića te je istaknula da će se to jako brzo riješiti. Ministar Dačić je dodao kako su o toj temi već razgovarali premijeri Vučić i Milanović.

Što se tiče Zakona o univerzalnoj jurisdikciji Dačić je rekao da će ga mijenjati ako se pokaže da nije u skladu s principima i zakonodavstvom Europske unije, a dodao je i kako nitko osim Hrvatske nije imao prigovore, na što se Pusić nadovezala da ih je imala i Danska. Dačić je rekao kako se radi o dobrom zakonu koji je dobio najviše ocjene te da je po njemu procesuirano 170 ratnih zločinaca, od toga dva Hrvata, a sve ostalo Srbi. Oko pitanja nestalih je bilo nesuglasica pa je dogovoreno da će se sastaviti zajednička lista po međunarodnim standardima i tu je Pusić naglasila da je najveći broj nestalih s područja Hrvatske, bilo da je riječ o Hrvatima ili Srbima iz Hrvatske.

Milanović i Dačić su na sastanku razgovarali o bilateralnim odnosima te otvorenim pitanjima između Republike Hrvatske i Republike Srbije, pri čemu je potvrđena politička volja za daljnji razvoj odnosa dviju država. Razgovarali su također o aktualnoj situaciji u regiji jugoistočne Europe, izvijestili su iz Vlade. Na sastanku s Dačićem s predsjednik hrvatskog Sabora Leko je istaknuo kako otvorena pitanja ne smiju biti kočnica u odnosima te da je istinski interes Hrvatske napredak Srbije na europskome putu.

>> Dačić u Zagrebu: Svi politički čelnici u Srbiji žele poboljšanje odnosa s Hrvatskom

Komentara 155

DU
Deleted user
16:22 11.03.2015.

Najbolji zajdenički projekat bi bio, gradnja kineskog zida na Drini.

Avatar IVANIVANIVAN
IVANIVANIVAN
15:59 11.03.2015.

Dačiću otkirj jame u koje ste bacali Hrvatske kosti ,zašto štitiš četike koji su posijali smrt u Hrvatskoj ?

SV
stjepan v.
17:14 11.03.2015.

mali sloba je sav veseo sa nasom lijepoj predsjednici.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije