Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pusić: Riješiti pitanje oduzete i opljačkane židovske imovine

Hrvatski veleposlanik u Kairu Javorski preuzima i dužnost predstavnika RH pri Palestinskoj samoupravi
10. veljače 2012. u 19:50 156 komentara 15 prikaza
vesna pusić (1)
Foto: Daniel Kasap/PIXSELL

Ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić u pratnji hrvatskog predsjednika Ive Josipovića boravit će u Izraelu od 12. do 16. veljače, a jedna od tema razgovora s izraelskim čelnicima bit će i povrat oduzete židovske imovine u Hrvatskoj tijekom 2. svjetskog rata.

– Politički stav hrvatske Vlade, neovisno o stavu bilo koga drugoga, jest da se pitanje židovske imovine koju je oduzeo, opljačkao i konfiscirao ustaški režim od 1941. do 1945. godine mora riješiti – kazala je u petak ministrica Vesna Pusić na tiskovnoj konferenciji.

Ministrica Pusić je rekla da taj problem nije jednostavno riješiti, a trenutačno se u Ministarstvu pravosuđa definiraju prijedlozi i modeli za rješavanje tog problema. Jedan od ciljeva posjeta Izraelu je i razgovor s Palestincima da bi dobili njihove vizije i ideje za rješavanje sukoba na Bliskom istoku. Jedino moguće i održivo rješenje krize na Bliskom istoku je, istaknula je ministrica Pusić, ono na koje bi pristale obje sukobljene strane.

– Smatramo da do toga mora doći pregovorima – kazala je Pusić i otkrila da će veleposlanik Hrvatske u Kairu Darko Javorski preuzeti i dužnost posebnog predstavnika Hrvatske pri Palestinskoj samoupravi.

– Tako smo stupanj odnosa između Hrvatske i Palestinske samouprave dignuli na razinu koju ima većina zemalja članica EU – kazala je Pusić.

Predsjednik Josipović i ministrica Pusić u Izrael stižu u nedjelju, a prvoga dana posjetit će hrvatske vojnike koji održavaju mir na Golanskoj visoravni.

IDENTITET JOŠ NEPOZNAT
Prodavačica na kiosku navodno prepoznala nestalu ženu: Svako ljeto dolazi na Krk, zna i hrvatski
Gospodin Fin
Osvojite vrijedne nagrade
Osvoji 15.000 kn nagrade: Razveseli svoju školu i postani financijski znalac kao Gospodin Fin!
  • taksimetrija:

    teta Pusić kad će nama biti vraćene tvornice i novac koji se krade od samostalnosti naovamo, e kad man se vrati onda ćemo i mi svima drugima nemreš ti vraćati kad nemaš od čega jel, ili ćemo se i tu ... prikaži još! zadužiti u nekom Goldman$Sachsu

  • -obrisani-:

    hrvatski sin - ne, ali će zauzvrat morat učinit ono što židovi od njih zatraže - rasprodaju nacionalnog bogatstva, otoka itd.

  • -obrisani-:

    Neki od takvih imaJU danas i višak stanova i višak kvadrata