Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 142
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sarajevo

Pusić: Pitanje izbjeglica u regiji treba riješiti trajno

vesna pusić (1)
Daniel Kasap/PIXSELL
24.04.2012.
u 12:59

Hrvatsko izaslanstvo predvodi podpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je istaknuo da će program trajno stambeno zbrinuti 3500 obitelji na području RH, odnosno 8500 pojedinaca s izbjegličkim statusom.

– U regiji treba završiti sa statusom privremenosti i stoga je iznimno važno trajno riješiti pitanje izbjeglica – izjavila je ministrica vanjskih i europskih poslova Vesna Pusić na donatorskoj konferenciji namijenjenoj trajnom rješavanju pitanja velikog broja izbjeglica i prognanika koja se u utorak održava u Sarajevu, a prenio HRT.

Konferencija je to koju su zajednički organizirale Hrvatska, Srbija te Bosna i Hercegovina pod pokroviteljstvom Europske komisije i u nazočnosti visokih dužnosnika iz Washingtona, Bruxellesa i zemalja regije kako bi se prikupilo i dodijelilo više od 500 milijuna eura za rješavanje pitanja 27.000 izbjegličkih obitelji u regiji.

Hrvatsko izaslanstvo predvodi potpredsjednik Vlade Branko Grčić koji je istaknuo da će program trajno stambeno zbrinuti 3500 obitelji na području RH, odnosno 8500 pojedinaca s izbjegličkim statusom, dok je Pusić podsjetila da su ratovi u regiji u status izbjeglica doveli gotovo tri milijuna ljudi. Potvrdila je kako je ''privremeno" rješenje najgori izbor te da Hrvatska u cijelosti mora osigurati punu provedbu programa trajnog zbrinjavanja izbjeglica.

Prema kriterijima Visokog povjerenstva UN-a za izbjeglice, Hrvatska i BiH trebale bi dobiti po stotinjak milijuna eura, dok bi Crnoj Gori trebalo biti dodijeljeno 27 milijuna eura. Najviši iznos od 308 milijuna eura pripast će Srbiji, a program bi trebao biti proveden u sljedećih pet godina.

 

Komentara 7

TJ
To je nama naša borba dala
13:42 24.04.2012.

24.04.2012. u 13:16h kajinx je napisao/la: Najviši iznos od 308 milijuna eura pripast će Srbiji,… Pa naravno ! Oni su sve počeli, poubijali desetine tisuća nevinih civila, razrušili stotine tisuća objekata, crkvih, mostova, proveli etničko ćišćenje, prvo i jedino u Europi. Njih se treba nagraditi za zločine. Ili možda zato jer je Srbija prva zemlja u Europi po broju izbjeglica i 13. na svijetu.

OB
-obrisani-
15:06 24.04.2012.

a zašto se abolirani ne vrate na mjesto zločina ? Malo im je vuna......he he ....

KA
kajinx
13:16 24.04.2012.

Najviši iznos od 308 milijuna eura pripast će Srbiji,… Pa naravno ! Oni su sve počeli, poubijali desetine tisuća nevinih civila, razrušili stotine tisuća objekata, crkvih, mostova, proveli etničko ćišćenje, prvo i jedino u Europi. Njih se treba nagraditi za zločine.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije