Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 178
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Slovenija prijeti blokadom

Pusić: Nema formalnih zapreka za ulazak u Schengen

Vlada
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
30.07.2015.
u 12:05

Dodala je da, ako se bilo tko hoće ispočetka uvlačiti u takvu vrsta igara, to zaista neće imati nikakve veze s hrvatskom stranom

Slovenske prijetnje da bi zbog hrvatske odluke o napuštanju arbitraže Slovenija mogla blokirati hrvatski ulazak u schengenski prostor, komentirala je danas ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić.

– Budući da je Slovenija ušla u Schengen s identičnim problemom (nedefiniranom granicom s Hrvatskom), u tom pogledu formalnih zapreka očito nema. Štoviše, Slovenija je ušla u Schengen imajući neriješeno pitanje na vanjskoj granici Europske unije jer Hrvatska tada nije bila članica unije, a mi ulazimo u Schengen s neriješenom unutarnjom granicom unije. Iduće godine ide kontrola koja će ustanoviti je li Hrvatska zadovoljila sve uvjete za Schengen. Ako će ta ocjena biti pozitivna, Hrvatska treba, može i mora ući u Schengen – rekla je Vesna Pusić.

Dodala je da, ako se bilo tko hoće ispočetka uvlačiti u takvu vrsta igara, to zaista neće imati nikakve veze s hrvatskom stranom.

>> Reakcije iz Slovenije: 'Schengen je naša zadnja mogućnost'

Komentara 23

Avatar R & I
R & I
12:20 30.07.2015.

Ovaj Janez treba pod hitno psihijatra i mjesto u umobolnici.

Avatar zabadalo5
zabadalo5
12:26 30.07.2015.

Vesnice, s tobom na čelu ministarstva vanjskih poslova nekako mislim da uvijek za sve ima zapreka!

Avatar NJUŠKALO
NJUŠKALO
13:24 30.07.2015.

Granica sa Slovenijom je samo nepotreban trošak i za sada služi samo političarima dok Hrvatska ne zadovolji sve uvjete za vanjsku granicu. Dovoljna je dubinska unutarnja granična kontrola i jaka vanjska granica sa visokom ogradom na određenim mjestima kao u u Mađarskoj . Slovenija dobiva ogromna sredstva od EU za čuvanje granice pa im nije interes širenje Schengena ali zato građani koji žive uz granicu i svi ostali građani EU najviše trpe u slobodi kretanja.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije