Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 1
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sutra u bruxellesu

Pusić: Ljubljansku banku treba rješavati kao zajedničko pitanje!

vesna pusić
AFP/PIXSELL
22.07.2012.
u 18:54

Slovenija je u jeku pristupnih pregovora za pritisak koristila granicu na moru pa su gordijski čvor presjekli Amerikanci.

Unatoč najnovijoj poruci slovenskog ministra vanjskih poslova Karla Erjavca o tome da Slovenija neće ratificirati hrvatski pristupni ugovor ne bude li riješeno pitanje Ljubljanske banke, pozicija Hrvatske ostaje ista. Riječ je o dva odvojena procesa, a Ljubljansku banku treba rješavati kao zajedničko pitanje, a ne problem, napominje šefica diplomacije Vesna Pusić, koja će se sutra u Bruxellesu sastati s Erjavcem.

Povlačenje pitanja LB-a događa se u određenim intervalima i služi u dvije svrhe: ili za slovensku unutarnjopolitičku scenu ili, kao što je sad slučaj, kao poluga za iznalaženje rješenja otvorenih bilateralnih pitanja. Od visokog izvora iz Vlade čuli smo kako je Hrvatska svjesna da će Slovenija koristiti LB kao alibi da što više odgodi ratifikaciju te da će je početi kad i ako bude zadovoljna dogovorom stručnjaka. Situacija je politički zanimljiva: riječ je, očito, o bilateralnom pitanju koje se ne bi trebalo koristiti za ucjenu članice EU prema novoj članici.

Ali službena politika Bruxellesa jest da se ne miješa u bilateralna pitanja. Slično je bilo i kad je Slovenija zbog granice na moru blokirala hrvatske pristupne pregovore. Tad su gordijski čvor presjekli Amerikanci.

Komentara 51

OB
-obrisani-
07:30 23.07.2012.

. ..zark ... . povraca mi se..samo kad vidim tvoj nick....o tvom izgledu, necu sada...!!

EL
EJAKULARNA LOBOTOMlJA
19:11 22.07.2012.

što očekujem od ovog sastanka? izdaju, kao i obično od ove "intelektualke"....članice udbe

IN
Interpol
21:31 22.07.2012.

Novac LB Zagreb potrošili ste u obliku zajmova sami vi Hrvati, pa ga sami i vratite, od SL možete samo k...c dobiti.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije