Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 170
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
sastanak s erjavcem

Pusić: Kakve veze tužbe protiv Ljubljanske imaju s ratifikacijom

vesna pusić
Iz Bruxellesa Tomislav Krasnec/VLM
24.07.2012.
u 15:08

Ministar Erjavec ponovno je tražio da hrvatska Vlada povuče punomoći iz 1995. i 2011. temeljem kojih su Privredna i Zagrebačka banka pred hrvatskim sudovima podigle tužbu za naknadu štete protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke.

Od ožujka upozoravam ministricu Pusić na taj problem, ali do lipnja se nije željela time baviti, stalno je ponavljala da to nema veze s ratifikacijom. Žalim, ali sada je taj problem eskalirao – tako je slovenski ministar Karl Erjavec, ne navodeći datume, ali jasno spominjući svoj ožujski posjet Zagrebu i nedavni posjet Dubrovniku, opisao problem koji stoji kao prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupa EU u slovenskom parlamentu.

Erjavec i ministrica Vesna Pusić kratko su se susreli u Bruxellesu ali taj susret bio je onakav kakve su i njihove javne izjave: on o jednom, ona o drugom. Erjavec je ponovio zahtjev da Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. A ministrica Pusić svoju reakciju na taj zahtjev podijelila je i s novinarima:

– Ne vidim kakve to veze ima s ratifikacijom – rekla je i Slovencima poručila da "treba gledati malo dalje u budućnost", a ne stavljati bilateralan problem kao prepreku europskom partnerstvu. No, Erjavec je novinarima nakon sastanka jasno pokazao da Janšina vlada ne kani uzmicati. Pitali smo ga boji li se da će druge zemlje članice EU gledati na slovensko ponašanje kao nekonstruktivno i loše.

- Možda će se hrvatska strana morati pravdati pred Austrijom, Njemačkom i drugim zemljama jer i mi ćemo upotrijebiti svoje argumente pred međunarodnom javnošću. Zemlje EU žele da Hrvatska poštuje obveze koje je dala u pregovorima. Ovdje je problem što ih ne poštuje - rekao je Erjavec.

Ključna razlika postoji i oko toga što je posao dvoje stručnjaka koji su tek imenovani. Hrvatska smatra da je njihovim imenovanjem problem Ljubljanske banke politički odvojen od pitanja ulaska Hrvatske u EU. A Erjavec smatra da je posao stručnjaka da analiziraju sporne tužbe koje se vode pred hrvatskim sudovima. - Njihova uloga je da pogledaju kakva je pravna argumentacija tih tužbi. Nama je nerazumno zašto Hrvatska ustraje u tim tužbama iako su sami hrvatski sudovi dosad na njih odgovorili negativno. Mene zanima kako ćete međunarodnoj javnosti objasniti to da tužbe padaju i vi ustrajete na njima, a obvezali ste se na rješavanje pitanja Ljubljanske banke sukcesijom - rekao je Erjavec.

Komentara 47

Avatar oto1
oto1
15:31 24.07.2012.

Slovenija ulazi polako u krizu kojoj nisu dorasli, pase sada pokusavaju u svim kutovima, i hvataju se za slamku spasa.

DU
Deleted user
15:37 24.07.2012.

Koja naiva! Davati izjave tog tipa: Ne vidim vezu... Naravno da je dobila dodatnu kajlu iz smjera Ljubljana nakon što su joj "vagali gard" s novom serijom incidenata u zaljevu kad su našim ribarima pisali globe dok su ribarili u južnoj polovini zaljeva. Ona to nije vidjela kao problem tada nego su tješili naše u stilu, ako bude problema, mi ćemo uskočiti. Ali su to janšisti vidjeli kao predigru i sada je dobila novi, daleko veći i financ. XXXL problem. Za nju je Kolinda Grabar Kitarović bila franc. akademik odnosno ne samo što govorila 4-5 jezika nego i umješno odgovarala te kao pravi šahovski velemajstor - unaprijed pogađala poteze protivnika. Da, tako to ide - prvo su joj stavili male incidente kao "probu", a onda udarili svom žestinom kad Janši najviše treba HR da zamagli očaj koji se širi SLO!

OB
-obrisani-
21:13 24.07.2012.

Hmmmm Uz zdrav razum fali gospodji i zdrav vid!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije