Večernji List - najnovije vijesti iz Hrvatske, svijeta, sporta, showbiza i lifestyle
Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pusić: Kakve veze tužbe protiv Ljubljanske imaju s ratifikacijom

Ministar Erjavec ponovno je tražio da hrvatska Vlada povuče punomoći iz 1995. i 2011. temeljem kojih su Privredna i Zagrebačka banka pred hrvatskim sudovima podigle tužbu za naknadu štete protiv Ljubljanske banke i Nove ljubljanske banke.
24. srpnja 2012. u 15:08 47 komentara 6 prikaza
vesna pusić
Foto: Iz Bruxellesa Tomislav Krasnec/VLM

Od ožujka upozoravam ministricu Pusić na taj problem, ali do lipnja se nije željela time baviti, stalno je ponavljala da to nema veze s ratifikacijom. Žalim, ali sada je taj problem eskalirao – tako je slovenski ministar Karl Erjavec, ne navodeći datume, ali jasno spominjući svoj ožujski posjet Zagrebu i nedavni posjet Dubrovniku, opisao problem koji stoji kao prepreka ratifikaciji hrvatskog pristupa EU u slovenskom parlamentu.

Erjavec i ministrica Vesna Pusić kratko su se susreli u Bruxellesu ali taj susret bio je onakav kakve su i njihove javne izjave: on o jednom, ona o drugom. Erjavec je ponovio zahtjev da Hrvatska povuče tužbe protiv Ljubljanske banke pred hrvatskim sudovima. A ministrica Pusić svoju reakciju na taj zahtjev podijelila je i s novinarima:

– Ne vidim kakve to veze ima s ratifikacijom – rekla je i Slovencima poručila da "treba gledati malo dalje u budućnost", a ne stavljati bilateralan problem kao prepreku europskom partnerstvu. No, Erjavec je novinarima nakon sastanka jasno pokazao da Janšina vlada ne kani uzmicati. Pitali smo ga boji li se da će druge zemlje članice EU gledati na slovensko ponašanje kao nekonstruktivno i loše.

- Možda će se hrvatska strana morati pravdati pred Austrijom, Njemačkom i drugim zemljama jer i mi ćemo upotrijebiti svoje argumente pred međunarodnom javnošću. Zemlje EU žele da Hrvatska poštuje obveze koje je dala u pregovorima. Ovdje je problem što ih ne poštuje - rekao je Erjavec.

Ključna razlika postoji i oko toga što je posao dvoje stručnjaka koji su tek imenovani. Hrvatska smatra da je njihovim imenovanjem problem Ljubljanske banke politički odvojen od pitanja ulaska Hrvatske u EU. A Erjavec smatra da je posao stručnjaka da analiziraju sporne tužbe koje se vode pred hrvatskim sudovima. - Njihova uloga je da pogledaju kakva je pravna argumentacija tih tužbi. Nama je nerazumno zašto Hrvatska ustraje u tim tužbama iako su sami hrvatski sudovi dosad na njih odgovorili negativno. Mene zanima kako ćete međunarodnoj javnosti objasniti to da tužbe padaju i vi ustrajete na njima, a obvezali ste se na rješavanje pitanja Ljubljanske banke sukcesijom - rekao je Erjavec.

VELIKA TUGA
Preminuo Damir iz ŽNV: Bio je samohrani otac koji je prije 14 godina postao udovac
Konzum
NOVO NORMALNO
Mijenjanje navika? Kako je nemoguće postalo moguće
 • Avatar oto1
  oto1:

  Slovenija ulazi polako u krizu kojoj nisu dorasli, pase sada pokusavaju u svim kutovima, i hvataju se za slamku spasa.

 • mikrogrizzly:

  Koja naiva! Davati izjave tog tipa: Ne vidim vezu... Naravno da je dobila dodatnu kajlu iz smjera Ljubljana nakon što su joj "vagali gard" s novom serijom incidenata u zaljevu kad su našim ribarima pisali globe dok su ribarili u ... prikaži još! južnoj polovini zaljeva. Ona to nije vidjela kao problem tada nego su tješili naše u stilu, ako bude problema, mi ćemo uskočiti. Ali su to janšisti vidjeli kao predigru i sada je dobila novi, daleko veći i financ. XXXL problem. Za nju je Kolinda Grabar Kitarović bila franc. akademik odnosno ne samo što govorila 4-5 jezika nego i umješno odgovarala te kao pravi šahovski velemajstor - unaprijed pogađala poteze protivnika. Da, tako to ide - prvo su joj stavili male incidente kao "probu", a onda udarili svom žestinom kad Janši najviše treba HR da zamagli očaj koji se širi SLO!

 • -obrisani-:

  Hmmmm Uz zdrav razum fali gospodji i zdrav vid!