Naslovnica Vijesti Hrvatska

Pusić: Hrvatska inicijativa stvara novu strategiju EU prema BiH

Naša je inicijativa trajni projekt. No, svakako već se danas može reći da je potreba da se definira drukčiji, proaktivniji pristup BiH prepoznata i uhvatila je korijen, istaknula je ministrica u Bruxellesu
17. ožujka 2014. u 19:01 24 komentara 3109 prikaza
Vesna Pusić
Foto: DPA/PIXSELL

Iako je rasprava o stanju u BiH bila na dnevnom redu današnje sjednice Vijeća ministara vanjskih poslova EU, rasprava o nametanju prvog paketa sankcija protiv Rusije zbog pokušaja otimanja Krima Ukrajini potisnula je raspravu o BiH kojoj su europski inoministri, prema riječima jednog izvora, posvetili doslovno dvije rečenice.

No, hrvatska ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić, koja je prije dva tjedna u neformalnom diplomatskom dokumentu predložila drugim zemljama EU da se Bosni i Hercegovini odobri status "specijalne kandidatkinje za EU", kaže da će Vijeće za vanjske poslove raspravljati i donijeti zaključke o BiH u travnju.

– Naša inicijativa trajni je projekt. No, svakako već danas se može reći da je potreba da se definira drukčiji, proaktivniji pristup Bosni i Hercegovini prepoznata i uhvatila je korijene. Na nama je da smislimo najracionalniji, najefikasniji pristup i hrvatski je prijedlog doprinos tome. Nadamo se da će sve zemlje dati svoj doprinos i da ćemo na kraju izići s jednom strategijom za BiH koja će imati proaktivni pristup. Dakle, ni na koji način neće snižavati kriterije, upravo obrnuto, ali će EU i države članice zauzeti proaktivni stav u suradnji s BiH da BiH može postići te kriterije umjesto da samo visoko postavimo letvicu i čekamo da se nešto dogodi. To je zapravo bit našeg pristupa, ne treba samo čekati da se nešto dogodi, treba aktivno raditi s BiH – rekla je Pusić danas u Bruxellesu.

U hrvatskom "non paperu" o BiH, u koji je Večernji list imao uvid, zagovara se pristupni proces koji bi bio posebno skrojen za BiH, odnosno drukčiji od pristupnih procesa kakve je imala bilo koja druga zemlja kandidatkinja za EU. Bosni i Hercegovini, prema ideji hrvatske diplomacije, trebalo bi dati "status posebne zemlje kandidatkinje", što bi građanima BiH dalo sigurnost u smislu budućeg članstva u EU, a to bi s druge strane "osnažilo građane da pojačaju učinkovit pritisak na svoje političke lidere".

Vesna Pusić Bez pardona Da je ovo dosad najuspješnija Vlada, svi bi joj pljeskali i klicali Vesna Pusić reakcije na presudu Vesna Pusić: Riječ je zaista o zastrašujućim razmjerima štete i načinu ponašanja

Hrvatska u dokumentu, podijeljenom prije dva tjedna svim ostalim zemljama članicama EU, predlaže da implementacija presude Europskog suda za ljudska prava u predmetu Sejdić-Finci više ne bude preduvjet za napredak BiH prema EU već da se to pitanje, zajedno s pitanjem novog ustavnog uređenja BiH, rješava nakon što BiH dobije status posebne kandidatkinje za EU. Preciznije, da se rješava "unutar pregovaračkih poglavlja 23 i 24", predlaže se u neslužbenom dokumentu hrvatske diplomacije.

Paddy Ashdown, britanski parlamentarac i bivši visoki predstavnik međunarodne zajednice u BiH, pozvao je vladu Velike Britanije da unutar EU osmisli način da pomogne BiH jer smatra da će Rusija, posebno tijekom zaoštravanja odnosa sa Zapadom nakon referenduma na Krimu, poticati Republiku Srpsku da se odvoji od BiH.

– Ovo nije kao 1914., ali stotinu godina nakon što su srpski nacionalisti koje je podržavala Rusija izveli atentat na prijestolonasljednika Franju Ferdinanda u Sarajevu i time potaknuli prvi svjetski rat, Rusija se ponovo upliće u Bosnu – kaže Paddy Ashdown u govoru koji planira u utorak održati u Sarajevu. Vođa bosanskih Srba Milorad Dodik prošli je tjedan u Moskvi primio odlikovanje Fonda jedinstva pravoslavnih naroda i susreo se s ruskim ministrom vanjskih poslova Sergejem Lavrovom.
 

ZDRAVI ZUBI
Bolesti desni mogu izazvati čak i infarkt!

A1 izdvaja za Vas

 • Harpoon:

  Pitanje svih pitanja; Dali postoji netko tko može obuzdati ovu gospođu ministarku i njezinog bracu Zorana u njihovoj antidržavnoj i antihrvatkjoj aktivnosti. Odgovor: za sada nema, ali slijedeći izbori se galopom približavaju..

 • abram:

  ...molim ministricu da ne pokreće nikakve inicijative, jer ćemo jako teško sve to ispraviti kad padnu s vlasti....

 • Avatar possibilis
  possibilis:

  Kada Vesna nesto "pregovara" sigurno je kao dan da cemo jos dugo osjecati posljedice i placati stetu. Koliko je samo projekata potkopala sa ciljem naseg osiromasenja... ne treba "cekati" da se vidi kakva je steta vec ju treba procitati i ... prikaži još! naglas objaviti. I traziti konacno materijalne dokaze za veleizdaju.