Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 59
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KAVA BEZ CIGARETE

Pušačima lounge bar opasan duplim staklom

04.05.2009.
u 18:41

Bešumni ventilacijski sustavi, dvostruke, rukom rađene staklene izolacijske stijenke i posebna visokobrtveća debela vrata samo su dio gotovo 100.000 kuna vrijedne opreme postavljene u odjeljku za pušače slavonskobrodske Iguane.

Domaća oprema
Kultni slavonskobrodski klub postao jedan od rijetkih, ako ne i jedini lokal u Hrvatskoj opremljen prema Zakonu o pušenju u ugostiteljskim objektima koji od srijede stupa na snagu.

Hrvati će e-cigaretu plaćati 349 kn

Poruka 'Pušenje ubija' pušačima izaziva nelagodu

Zašto (ni)smo prestali pušiti?

– Prostoriju za pušače pripremamo već nekoliko mjeseci, a pazilo se na sve detalje – od posebnih klimatizacijskih sustava velikog kapaciteta, koji se inače koriste u bolnicama, do izolacije otvora posebnim pjenama kako duhanski dim ne bi prodirao u ostale prostorije lokala.

Gdje god je bilo moguće, koristili smo se uslugama i opremom hrvatskih proizvođača, pa je tako samo ventilacijski sustav podrijetlom iz Amerike, a ostala je oprema napravljena u domaćim tvrtkama. Prema tvrdnjama dobavljača cigareta, jedini smo lokal u Hrvatskoj koji je sagradio ovakvu prostoriju i pripremio se za nove propise – kaže Kristijan Matuško, vlasnik Iguane, koja već nekoliko godina zauzima mjesto među stotinu najboljih lokala u Hrvatskoj.



Pad prometa
Zabrana pušenja u lokalima koji nemaju posebne prostorije za pušače, prema procjenama, prepolovit će promet kafića, no gotovo svi se ugostitelji uzdaju u ljetne terase, a za hladno doba godine pripremaju plinske grijalice koje će biti postavljene ispred lokala. Matuško je pak jedan od rijetkih vlasnika kafića koji se odlučio na zamašno ulaganje u lokal kako bi gostima ponudio mjesto za pušenje.

– Na pedesetak kvadratnih metara neće biti samo prostorija za pušenje nego svojevrsni lounge bar s udobnim namještajem, prostorija za uživanje, lokal unutar lokala.

Prema novom zakonu, konobari neće služiti piće unutar ove posebno prilagođene prostorije, ali zato gostima nudimo prostor za opuštanje i vjerujem da posjetitelja neće manjkati – kaže Matuško, napominjući da će prva hrvatska prostorija za pušenje biti potpuno spremna za desetak dana, kada očekuje isporuku namještaja i dodatnih elemenata ventilacijskog sustava, čime će se oprema kompletirat, dok navalu gostiju koji se ne odriču cigarete očekuje s hladnijim danima.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije