Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 3
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRVI DAN KOD KUĆE

Purda: U ćeliji bih izvadio slike djece i razgovarao s njima

'04.03.2011.,VUKOVAR, prvi dan s obitelji Tihomira Purde nakon povratka iz Bosanskog pritvora i prva setnja Vukovarom na slobodi photo:Krunoslav Petric/PIXSELL'
Foto: 'Krunoslav Petric/PIXSELL'
1/3
04.03.2011.
u 19:00

Brzo smo sletjeli, nisam stigao ni kavu popiti, kaže Purda, kojeg je posebno impresionirao let Vladinim zrakoplovom.

Poslije gotovo dva mjeseca, otkako je pritvoren zbog srbijanske tjeralice, Tihomir Purda jučer je prvi put prošetao svojim Vukovarom ponovno kao slobodan čovjek.

Zvala ga premijerka

– Super mi je. Nedostajala mi je jako moja obitelj, ali i moj Vukovar. Lijepo je ponovno vidjeti poznate zgrade, poznate ljude, Dunav i mnoge stvari koje me vežu za ovaj grad – rekao je Tihomir šećući gradom dok su ga zaustavljali i pozdravljali brojni sugrađani.

Govoreći o protekla dva mjeseca, prisjetio se zatvorske ćelije od nepunih sedam kvadrata, stvari koje su mu nedostajale, strahova, ali i Vladina aviona koji ga je prevezao od Sarajeva do Osijeka.

– Nikada nisam letio avionom i mogu reći da mi je ovo predivno iskustvo. Iznutra sve u koži i udobno, a usto i dvije stjuardese i pilot bili su veoma ljubazni. Nisu dopustili da sam nosim bilo što od svoje prtljage. Ponudili su me mineralnom i kavom koju nisam uspio ni popiti jer smo brzo sletjeli. Svidio mi se i pogled na Sarajevo iz zraka. Pomislio sam da bih mogao letjeti do Australije ili barem napraviti još jedan krug da let traje dulje – kroz šalu je rekao Tihomir.

Iste večeri telefonom ga je nazvala i premijerka Jadranka Kosor da mu poželi sretan povratak i sve najbolje nakon zatočeništva u Zenici. Vrijeme nije gubio ni ministar branitelja Tomislav Ivić koji ga je nazvao ujutro i ponudio mu pomoć. Poslije svega proživljenog kaže da je jedino sigurno kako više neće napuštati Hrvatsku iako je sad njegovo ime skinuto s tjeralice.

U pritvoru razgovarao s fotografijama djece

– Ne vjerujem više nikome i ne želim ništa više riskirati. Nikada me nitko nije obavijestio da sam na bilo kakvoj tjeralici jer da jest, sigurno ne bih išao preko granice. To bi tad mogao napraviti samo lud čovjek – ponovio je T. Purda.

Toga 5. siječnja uhićen je kada je išao s prijateljem u nabavu potrepština uoči pravoslavnoga Božića. Policajci BiH su ga, pošto su mu pregledali osobnu iskaznicu, uputili da stane sa strane te mu rekli da je uhićen zbog crvene Interpolove tjeralice.

– Velik je to šok bio za mene iako sam znao da sam nevin i da će me pustiti. Međutim, trebalo je to dočekati i imati strpljenja za sve. Strašno mi je bilo priviknuti se na tu malu ćeliju. To mi je veoma smetalo, a vrijeme sam kratio gledajući slike djece koje sam bio poslagao na stolu i govorio im, kao da su pokraj mene, da će se tata brzo vratiti i da ćemo se vidjeti. To sam, kako mi je rekla supruga, govorio i prve noći u snu u krevetu kad sam se vratio kući – kazao je T. Purda.

U Zenici mu je mnogo pomogao i Branimir Glavaš koji mu je, kako kaže, osiguravao razne potrepštine preko znanaca koji su njemu dolazili u posjet. Poslije svega Purda najavljuje da će se sada dobro odmoriti od svega, a onda otići na pecanje. Rekao je i kako će krsni kum njegovu četvrtom djetetu biti odvjetnik Josip Muselimović.

Ključne riječi

Komentara 47

SB
sbb
21:55 04.03.2011.

Purda - zaboravio si se zahvaliti preccccedniku jer te je on politikom pomirenja sa tadicem i dodigom osobno izvadio iz zatvora, znas? Tako kaze.

PO
poirot
19:19 04.03.2011.

Pomagao mu Branimir Glavaš. E ako si \"čistog obraza\" kao i on, pokrij se ušima i zahvali se politici pomirenja zbog koje nisi zaglavio robiju bar 20 godina.

OB
-obrisani-
22:50 04.03.2011.

SRBE jebe slovo---U---..... EU...ehhehehehhhe

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije