Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 136
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Potpredsjednik SDSS-a, nezadovoljan zbog spore realizacije koalicijskog sporazuma s HDZ-om, poručuje

Pupovac: Vrijeme je za rekonstrukciju Vlade

Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac
Foto: Goran Stanzl
02.10.2008.
u 20:44

Posljednjih dana iz SDSS-a stižu prigovori na račun spore realizacije koalicijskog sporazuma koji su nakon izbora sklopili s HDZ-om. Potpredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac objašnjava da su primjedbe učestale jer ih pritišću rokovi. Niz je stvari, naime, trebalo biti riješeno ili pokrenuto do kraja godine, što više nije realno.
Kao važne otvorene probleme ističe biračko pravo manjina, stambeno zbrinjavanje, participaciju Srba u državnim i javnim tijelima, obnovu spomeničke baštine važne za identitet Srba u Hrvatskoj... Pupovac progovara i o zapostavljenosti SDSS-a u koaliciji te o nedovoljnoj učinkovitosti vlasti.  

• Što vidite kao problem u funkcioniranju koalicije?
– Sasvim je neuobičajeno da se članovi koalicije ne nalaze redovito kako bi vidjeli što je napravljeno, što se moglo bolje i što možemo popraviti.

•Niste, dakle, zadovoljni efikasnošću Vlade?
– Postoje segmenti u kojima Vlada djeluje entuzijastično. Entuzijazam, pak, trebamo kad je riječ o reformi pravosuđa, borbi protiv korupcije te povratku i integraciji manjina. U tom pogledu nismo učinili dosta i kao koalicija se suočavamo s vlastitom neefikasnošću. Moramo razmišljati o povećanju učinkovitosti, pa i o tome da možda obavimo rekonstrukciju na nekim mjestima.

• Predlažete li to rekonstrukciju Vlade?
– Svakako jednog segmenta vlasti.

• Da pojednostavnimo, mislite li da je vrijeme da ministre s lošim rejtingom zamijene bolji?
– To je jedan aspekt problema. Drugi se odnosi na funkcioniranje nekih ministarstava, što jest odgovornost ministara. Vrijeme je da razmotrimo mogu li se resorna ministarstva nositi s problemima kao što su borba protiv korupcije, poboljšanje sigurnosti građana ili efikasnosti u pravosuđu. Uspješna retorika je važna, ali je važnije imati povjerenje u sve koalicijske partnere. Mi u SDSS-u imamo usku specijalizaciju, ali ne želimo biti isključeni iz rješavanja općih društvenih problema.  



• Je li SDSS partner drugog reda?

– Nismo partner drugog reda. Istina, nemamo iluzije da možemo imati utjecaj kao neke stranke, ali mi i ne tražimo moć, nego uključenost u oblikovanje odluka. Uostalom, važni su dijelovi našeg sporazuma i reforma pravosuđa, borba protiv korupcije, radno zakonodavstvo... SDSS želi biti aktivan faktor u kreiranju politike Vlade.

• Sad to niste?
– Ne. Mi smo druga koalicijska vlada u Hrvatskoj. Za razliku od Račanove vlade u kojoj je bilo stranaka koje su osporavale vlastitu koaliciju, u našoj koaliciji ne vidim nikoga tko bi to htio. Ili konkretno, SDSS to ne radi.

• No, poruke koje šaljete mogu biti protumačene i tako.
– Nije riječ o osporavanju koalicije, nego o tome da SDSS vidi integraciju manjina i kroz to da preuzmemo dio odgovornosti za politiku Vlade. Stalo nam je do uspjeha koalicije i zato je krajnje vrijeme da se nešto promijeni. Želim istaknuti da smo u prošlom mandatu, kad smo imali jednostranačku vladu s potporom manjinskih i nezavisnih zastupnika, bili više tim nego danas.

• Zašto?
– Ni sam to ne razumijem. S druge strane, potrebno nam je i mnogo više konsenzusa. U prošlom smo sazivu imali Savez za Europu, u kojemu su premijer Sanader kao vođa koalicije i Ivica Račan kao vođa opozicije pokazali vještinu u održavanju suradnje. Danas se politički život svodi na sukobe predsjednika i premijera, a konsenzusa za Hrvatsku u politici – nema.

• Možda je problem u animozitetu između Zorana Milanovića i Ive Sanadera? U doba o kojem govorite vođa SDP-a bio je Račan.
– Ne bih govorio o tim aspektima. No, činjenica je da trebamo konsenzus o najprečim stvarima. Oporba nije tu samo da se sukobljava nego i da pronađe mehanizam realnog utjecaja na Vladu.

• Je li ovo javni poziv premijeru na zajedništvo u koaliciji, a oporbi na konstruktivnost oko nacionalnih tema?
– To prije svega. Odabrao sam ovaj put da uime SDSS-a iniciram razgovore u koaliciji, nakon što više puta nisam uspio na druge načine. Kad je riječ o političkom konsenzusu, pak, u prošlom se mandatu nikad nije dogodilo da Račan nije bio konzultiran o ključnim pitanjima. Umjesto da budemo neusuglašena koalicija i posvađena politička scena, pozivam na to da se koalicija počne usuglašavati, a predstavnike stranaka da shvate da uz stvari o kojima se sporimo, postoje i one koje su nam zajedničke.  

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije