Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Dvojezične ploče

Pupovac poručio i vlasti i oporbi: Ne igrajte se vatrom

milorad pupovac (1)
Foto: bb/VLM
1/3
09.10.2013.
u 12:26

– Kada to kažem, mislim na to da se Ustav i Zakon o pravima nacionalnih manjina ne stavljaju izvan snage i da se ne tolerira bezakonje – istaknuo je Pupovac.

Na danas održanoj konferenciji za novinare u Vukovaru čelnici SDSS-a Zajedničkog vijeća općina (ZVO) i Srpskog narodnog vijeća (SNO) pozvali su sve političke sudionike u Hrvatskoj, počevši od Sabora pa do lokalnih političara, da se uključe aktivno u odgovorno rješavanje situacije u Vukovaru. Novinarima se obratio i predsjednik SNO i dopredsjednik SDSS-a Milorad Pupovac koji je pozvao i Vladu i oporbu da ne daju više podršku onima koji u Hrvatskoj pozivaju na međunacionalnu netoleranciju, nepovjerenje i bezakonje.

– Ćirilično pismo nije ratni demon niti je ratno sredstvo nego komunikacijsko sredstvo i dio povijesne i kulturne tradicije Srba, ali i Hrvata. Vrijeme je da se prestane koristiti ćirilicom kao sredstvom za razgradnju međuetničkog povjerenja, stvaranje netolerancije i bezakonja – rekao je Pupovac. Podsjetio je i da je SDSS, zajedno s HDZ-om, početkom mirne reintegracije zajedno radio na izgradnji međunacionalnog povjerenja, povratku i obnovi i da su cijeli taj posao uspješno odradili u dvije godine.

Pupovac je neizravno danas optužio HDZ da preko uvođenja dvojezičnosti u Vukovar pokušava steći političke poene i vratiti se na vlast. Govoreći o članku 8 Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, koji se najčešće spominje kada se govori o dvojezičnosti, predsjedniku HDZ-a Tomislavu Karamarku poručio je da se slijedom svojih kvazi pravnih savjetnika ne upliće u pravno područje oko njegova tumačenja jer će na taj način naštetiti i sebi, i stranci i Hrvatskoj. Upitan od novinara da prokomentira uklanjanje još četiri dvojezične ploče rekao je da od Vlade, kao i od onih koji se bore za vlast, očekuje da poštuju zakone koje su i sami donosili.

Vukovar je napaćen

– Kakva je to zemlja u kojem se donose zakoni da bi se sutra kršili i rušili. Zašto bismo takvima vjerovali da to neće činiti i u slučaju drugih zakona. Uostalom, kakvu državu naši političari žele, to je po meni temeljno pitanje, rekao je Pupovac poručujući državnim vlastima i oporbi da se ne igraju vatrom.

– Igranje vatrom jest kada vlastiti Ustav i zakon suspendirate ili dajete za pravo onima koji ih žele suspendirati ili imate razumijevanje za njih. Vukovar je napaćen, porušen i vrijedan svakog pijeteta, ali ne pijeteta u kojem će se obezvrjeđivati nešto što ima vrijednost i treba čuvati. Osobno imam razumijevanje za ljude koji su stradali, ali ne i za one koji manipuliraju tim ljudima da bi se dočepali vlasti, istaknuo je Pupovac.

Izrazio je i žaljenje što su se u događanja oko dvojezičnosti u Vukovaru uključili i pojedini visoki predstavnici Katoličke crkve koji, kako je kazao, ne razumiju da je ekumenizam u poštivanju različitosti. Spomenuo je i da je noćas sa zgrade Društva Prosvjeta u Zagrebu po prvi put u zadnjih 20-ak godina skinuta ćirilična ploča. Političarima je poručio da puste ćirilicu na miru ako nemaju nikakav drugi motiv za političko djelovanje.

Žao mu policajca

– Ova situacija za Srbe u Hrvatskoj svakako nije dobra, ali je opasna i za hrvatsko društvo. Žao mi je i ovoga mladog policajca koji se sumnjiči za skidanje ploče. I on i svi mi, umjesto da se bavimo glavnim problemima zemlje koja je na rubu bankrota i gubljenja elementarnih atributa samostalnosti i perspektive za sutrašnjicu, vraćamo se u prošlost, rekao je Pupovac.

Odgovarajući na novinarski upit o nezadovoljstvu roditelja OŠ Siniše Glavaševića, a koji nastavu pohađaju na srpskom jeziku i pismu, rekao je da prate cijeli situaciju i da je o svemu izviješteno i Ministarstvo prosvjete. Do problema je došlo krajem rujna kada je nastavnica hrvatskog jezika učenicima šestih razreda kao gošću dovela književnicu Ivanu Simić Bodrožić. Navodno da je tada došlo do propitivanja o ćirilici, dvojezičnosti i sličnih tema koje su uznemirile djecu, ali i neodobrenog snimanja, što je rezultiralo time da roditelji peticijom traže izuzeće nastavnice.

>> Policajac ispitan i pušten oko ponoći, dočekali ga s ovacijama

 

Komentara 1

TV
tv5378
00:49 08.12.2014.

Ovo je vec treci put da nam Cetnik Pupi govori sto raditi.Jadnali si Hrvatska!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije