Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 12
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Džakula ide u Knin

Pupovac o proslavi: Zločinci iz Oluje i dalje nisu kažnjeni

Milorad Pupovac
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
1/3
03.08.2013.
u 13:32

Veljko Džakula: Hrvati i Srbi nikada neće gledati na Oluju jednako, no možemo se složiti da valja sagledati i posljedice Oluje, koja za Srbe nije bila čista kao suza.

Predsjednik Srpskog demokratskog foruma Veljko Džakula prošle je godine izazvao iznenađenje kada se pojavio na službenoj proslavi Dana pobjede u Kninu, kao prvi od predstavnika srpske nacionalne manjine u RH. Kasnije je izjavio da nije doživio nikakve neugodnosti, no rekao je i da će Oluja imati potpuni legitimitet “kad se priznaju i druge žrtve te akcije”. Džakula na proslavu u Knin ide i ove godine.

– Idem, jer dokle god se obilježava Oluja i dok je Hrvati slave kao veličanstvenu pobjedu – smatram da je važno da se u isto vrijeme govori i o žrtvama koje su nastale u Oluji i poslije nje.

"Važno je što i hrvatski politički vrh govori i o žrtvama Oluje"

Kaže da brojnost i veličina tih žrtava među Srbima govore da to nisu bili pojedinačni ekscesi, nego da je to rađeno sustavno. – Važno je što i hrvatski politički vrh govori i o žrtvama Oluje, a nije prihvatljivo da istražna tijela i pravosuđe nisu otkrili počinitelje tih zločina i sankcionirali ih kako bi žrtve dobile zasluženi pijetet. Dodao je i da to “ne daje za pravo pojedincima iz Vlade da negiraju da je zločina bilo i da govore da je Oluja bila čista kao suza”.

Džakula ne očekuje da će Hrvati i Srbi ikada gledati na Oluju jednako, no ističe da se “možemo složiti da valja sagledati i posljedice Oluje, pogotovu što i 18 godina poslije Srbi na tom području ne mogu uživati sva ustavom zajamčena im prava”. Predsjednik SDF-a ne očekuje da će se ove godine u Kninu pojaviti i lider srpske zajednice Milorad Pupovac. Kaže da mu je “žao što neće doći značajniji broj predstavnika Srba, jer to je put da nas prošlost što manje opterećuje”. M. Pupovac je prošle godine rezolutno reagirao na Džakulin “izlet”.

– Stvorio je nesporazum, Hrvati mu ne vjeruju, a Srbi su gnjevni jer hoda po Kninu i govori da je prvi bio na proslavi Oluje, ali to nije istina... Džakula je najobičniji falsifikator koji unosi razdor među Srbe, komentirao je. Kako saznajemo, s Pantovčaka je obojici poslan neslužbeni poziv u Knin. Svejedno, čini se da bi M. Pupovac mogao izostati, a tome u prilogu govori i priopćenje koje je potpisao kao predsjednik Srpskog narodnog vijeća.

U "6. izjavi sjećanja Srpskog narodnog vijeća" povodom 18. godišnjice vojno-redarstvene akcije Oluja, SNV se s "pijetetom prisjeća svih onih, bez obzira na njihovu nacionalnu pripadnost, koji su do nje, tokom nje i nakon nje izgubili živote ili postali prognanici, odnosno izbjeglice". Pupovac piše da se od razornih posljedica rata većina hrvatskih građana nije oporavila do danas, gotovo 20 godina od njegova završetka.

"Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata"

"Osuđujemo nastavljanje političke upotrebe rata, jer način njegova tumačenja i njegova slavljenje obnavlja i produžuje ratnu atmosferu i ratnu retoriku, produbljuje etničke i društvene podjele te sprečava javnost da se suoči s njegovom tamnom stranom i njegovim razornim posljedicama", piše predsjednik SNV-a Pupovac te dodaje kako su do danas ostali nekažnjeni "brojni i obimni zločini prema hrvatskim građanima srpske nacionalnosti za vrijeme i nakon 'Oluje'".

"Do danas nitko od neposrednih počinilaca ili zapovjedno odgovornih nije odgovarao za ubojstva više stotina civila, paljenje brojnih sela i gradova, za sistematsko etničko čišćenje i sprečavanje povratka izbjeglica, nasilnim ili administrativnim sredstvima", piše Pupovac.

"Zločinci iz Oluje su i dalje nekažnjeni"

Podsjeća i da je državni vrh nakon oslobađajućih presuda generalima Gotovini i Markaču izjavljivao da će "počinioci zločina biti kažnjeni". "Na žalost, to se nije dogodilo – zločinci su i dalje nekažnjeni. Zato očekujemo da se međunarodno preuzete obaveze i dana obećanja ispune", piše Pupovac te iznosi ocjenu da i danas područja zahvaćena ratom i nakon 20 godina "više nose obilježja rata nego mira".

"U njima je više porušenog i devastiranog nego obnovljenog i razvijenog. Srpsko narodno vijeće podsjeća na odgovornost Vlade i njezine razvojne politike za produžavanje ovakva stanja. U interesu kako povratnika tako i naseljenika, kako Srba tako i Hrvata, pozivamo Vladu Republike Hrvatske da od ratnih ova područja počne pretvarati u razvojna", zaključuje predsjednik SNV-a Milorad Pupovac.

>>'Ovakvi napadi bacaju ljagu na međuetničke odnose'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije