Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 36
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Europski problem?

Pupovac: Ispunjavanje prava Srba obveza je Hrvatske i EU

pupovac
Photo: Marko Mrkonjic/PIXSELL
08.07.2013.
u 09:48

Pupovac je pohvalio najavljen bilateralni susret srpskog i hrvatskog predsjednika

- Hrvatska je specifična zemlja kada je riječ o srpskom pitanju. Odustajanje od politike tolerancije prema manjinama, obnavljanje animoziteta, ratnih retorika, zahtjeva za poništenje stečenih prava... ozbiljno narušavaju procese u regiji. U trenutku kada Srbija treba primijeniti sporazum iz Bruxellesa, a Srbi na Kosovu moraju primijeniti novu realnost za svoj život, u Hrvatskoj neke grupacije kažu: "Mi smo došli u Europsku uniju i možemo po starom." To je narušavanje povjerenja i kredibiliteta onih koji su pomogli da se situacija u Hrvatskoj normalizira, a to su EU, Amerika i druge zemlje u svijetu - rekao je u razgovoru za beogradske Večernje novosti, kako ga naziva ovaj dnevnik, vođa Srba u Hrvatskoj, Milorad Pupovac, uopće ne spominjući da je zastupnik u Saboru.

On smatra da je stav "mi možemo po svom" do sada bio samo problem Srba, "ali bi brzo mogao postati i europski problem". Pupovac misli kako Hrvatska nije ispunila sva "očekivanja" u pogledu prava Srba, "ali to ostaje sastavni dio obveza prema EU, ali sada i obveza EU jer onog trenutka kada jedna članica ulazi u Uniju, ljudska, manjinska ili povratnička prava postaju i dobrim dijelom obveze EU".

Pohvalio je Nikolićevu nazočnost na proslavi ulaska Hrvatske u EU te najavljen bilateralni susret srpskog i hrvatskog predsjednika koji bi trebali ukloniti "naslijeđe prošlosti". Pitanje nestalih osoba, povratak izbjeglica i njihovih prava, granice, suđenje za ratne zločine i tužbe za genocid, pitanja su, prema Pupovcu, koje Hrvatska i Srbija trebaju riješiti.

- Osobno sam bio jedan od onih koji su se žestoko protivili tim tužbama i držao sam ih nastavkom rata pravnim sredstvima i produljivanjem politika 90-ih. I Hrvatska i Srbija napravile su teške greške kada su podnijele tužbe. Volio bih kada bi se tužbe mogle povući, ali bi trebalo ispuniti bar neke uvjete, kao što je pitanje nestalih i izbjeglička prava. Potrebno je imati političku snagu za to, a nisam siguran da je ta snaga dovoljno ravnomjerno raspoređena u Hrvatskoj i Srbiji. Volje i spremnosti ima, ali je snage sve manje, barem u Hrvatskoj. Bojim se da će to ostati i biti prepušteno međunarodnom sudu pravde i dalje će komplicirati odnose dviju država - zaključio je Pupovac.

>>Saborsko povjerenstvo: Pupovac u sukobu interesa zbog 'Tesle'

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije