Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 166
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zvonimir despot

Pupovac i Novosti prešli iz etnobiznisa u etnohuškanje

03.08.2014., Dvor - Na pravoslavnom groblju odrzana je komemoracija za stradale i nestale u toku i nakon Vojno redarstvene akcije Oluja.  Milorad Pupovac. Photo: Edina Zuko/PIXSELL
Foto: Edina Žuko/PIXSELL
17.08.2015.
u 12:18

Jesu li „Novosti" glasilo srpske nacionalne manjine ili nastavak „Feralova" novinarstva?

Politika Milorada Pupovca odavno se pretvorila u "etnobiznis", a ne u kvalitetnu manjinsku politiku. To je prije točno tri godine javno ustvrdio bivši šef države. Povod takvom njegovu neuobičajenom istupu bio je napad lista „Novosti" na njega zbog njegovih veza sa ZAMP-om. Kako je izdavač „Novosti" Srpsko narodno vijeće, kojem predsjeda Pupovac, bilo je više nego očekivano da će Pupovac biti i glavna meta bivšeg šefa države. Posebice zato što je bivši šef države javno počeo propitkivati o javnom financiranju SNV-a i njegovih izdanja. Na kraju se sve svelo na njihov javni osobni obračun.

Tri godine poslije, bivši je bivši, a Pupovac i „Novosti" nisu ništa drukčiji. Zapravo, sve je još gore, jer nije to više samo etnobiznis, to sve više postaje etnohuškanje. Najnoviji je primjer kad je nakon zagrebačkog mimohoda, na portalu „Novosti" osvanuo ovaj tekst: „Lijepa naša haubico, Oj ti švapska cijevi mila, Stare salve djedovino, Da bi vazda sve pobila! Mila, kanonado slavna, Sila si nam ti jedina. Mila, kuda si nam ravna, Mila si neselektivna! Držićevom, Savskom teci, Vukovarskom asfalt dubi, Pred Lisinskim svijetu reci, Da topništvo Hrvat ljubi. Dok mu Meron suce sije, Dok mu ni Haag prijetnja nije, Dok mu Srbe grobak krije, Haubica nek' sve bije!" Nije li ovo etnohuškanje, izljev mržnje? Ili možda samo neki pomračeni um? Što god bilo, osvanulo je na spomenutom portalu koji bi se trebao baviti manjinskom problematikom Srba u Hrvatskoj, baš kao i tiskani tjednik. Trebao bi se baviti, ali se ne bavi.

Što je SNV? Kako stoji na njihovim web-stranicama, to je nacionalna koordinacija vijeća srpske nacionalne manjine, izabrano političko, savjetodavno i koordinativno tijelo koje djeluje kao samouprava Srba u Republici Hrvatskoj. SNV se bavi zaštitom i promocijom ljudskih, građanskih i nacionalnih prava Srba te pitanjima njihova identiteta, participacije i integracije u hrvatsko društvo.

Vijeće je osnovano na temelju Erdutskog sporazuma i Pisma Vlade RH o dovršenju mirne reintegracije, koji Srbima jamče manjinsku samoupravu i pravo na organiziranje, te na temelju višestoljetne tradicije srpske samouprave. Nadalje, na webu jasno stoji kako se u izdanja SNV-a ubrajaju i redovne publikacije kroz koje „promoviramo aktivnosti srpske zajednice u Hrvatskoj te informiramo o problemima na koje nailaze njeni pripadnici" te dalje stoji: „Osim samoj zajednici, SNV-ove publikacije namijenjene su široj javnosti, ali i institucijama čiji je zadatak da djeluju u smjeru zaštite naših ljudskih, građanskih i nacionalnih prava. Od decembra 1999. godine SNV izdaje tjednik Novosti, koji se unatrag nekoliko godina svakog petka može kupiti na kioscima. Novosti imaju i svoje internetsko izdanje na kojem se, osim tekstova iz tiskanog izdanja, svakodnevno objavljuju vijesti, analize i komentari koji su isključivo pisani za portal."

Donatori „Novosti" su Savjet za nacionalne manjine Republike Hrvatske te Ministarstvo kulture i informisanja Republike Srbije. Stoga je posve opravdano pitanje kako se to hrvatski Srbi, prema Pupovčevoj zamisli, mogu i misle integrirati u hrvatsko društvo ako glasilo SNV-a javno pljuje po jednoj od hrvatskih državnih svetinja, a to je državna himna?

Sloboda mišljenja i izražavanja zajamčena je Ustavom, ali sloboda ne znači anarhiju, nego ona nosi i odgovornost! Pupovac i ekipa trebali bi konačno jasno odlučiti – jesu li „Novosti" glasilo srpske nacionalne manjine ili nastavak „Feralova" novinarstva? Ako su prvo, onda to treba biti jasno iz sadržaja. A ako je drugo, onda izvolite na tržište, bez javnog novca! Krajnje je nakaradno da hrvatska država plaća novine koje pljuju po toj istoj državi i njezinoj većini. To nije na tragu integracije Srba, nego samo daljnje polariziranje i sukobljavanje, baš ono što Pupovac godinama radi i od čega živi. Baš kao što je to prije tri godine javno rekao bivši šef države. Možda je i zato danas bivši!

Komentara 47

KO
Komacero
12:24 17.08.2015.

Pupovac je podli cetnicki vikar u Hrvatskom saboru a Novosti su cetnicke novine velike Srbije,tako nesto je moguce samo u banana drzavama

Avatar unfeeling
unfeeling
12:41 17.08.2015.

Pupovac je samo srbin, nije on kriv što se takav rodio. A srbi su kao Borg, imaju kolektivnu svijest te svi misle isto, ne jednako već isto. Tko je ikad gledao Zvjezdane Staze zna je Borg najveća prijetnja svim civilizacijama u svemiru.

OS
osica
12:49 17.08.2015.

Da, istina, " prokazao ga naš bivši prvi, kad su njega dotakli, rigao je vatru" i poslije sve polizao. A " etnobiznis i etnobiznismen " mu nije smetao u izbornoj kapanji . Hvala Bogu izgubio izbore Vjerodostoni ostaju pa seaju pa se Pupovac se mijenjati neće , Što bi radio brate ne" zavadi Nas i Njih" . Zna on točno, kada i koliko . "Otrovan začin , da državnoj sisi " ali nekima u Hrvatskoj odgovara. Izbori se bliže a "udavača sada mudro šuti, možda prođe za nevinu".

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije