Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 47
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
PRIGODNI BLOK

Puntarićev Felix od sutra i na poštanskim markama

20.02.2024.
u 12:24

Marka je izdana kao prigodni poštanski blok koji se sastoji od četiriju maraka, a otisnut je u nakladi od 20.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Hrvatska pošta pustit će u optjecaj sutra, 21. veljače novi prigodni poštanski blok iz serije „Popularna kultura“. Ove je godina tema izdanja karikatura, a motiv na bloku je karikatura poštara i psa nastala olovkom poznatog hrvatskoga karikaturista Srećka Puntarića koji već pola stoljeća uveseljava ljude domišljatim, jedinstvenim, pametnim i prepoznatljivim Felixom. 

Dizajnerica poštanskog bloka je je Alenka Lalić, dizajnerica iz Zagreba.

Marka je izdana kao prigodni poštanski blok koji se sastoji od četiriju maraka, svaka nominalne vrijednosti 1,32 eura, a otisnut je u nakladi od 20.000 primjeraka. Hrvatska pošta izdala je i prigodnu omotnicu prvog dana (FDC).

Srećko Puntarić rođen je 1952. u Zagrebu. Nakon što je diplomirao na zagrebačkom Fakultetu strojarstva i brodogradnje nekoliko je godina radio kao projektant. Karikaturi se posvećuje 1975. kada počinje objavljivati u obnovljenom humorističkom časopisu Kerempuh.

Iako Puntarić stupa na hrvatsku scenu kada su iznimno popularni i aktivni doajeni hrvatske karikature Oto Reisinger i Ico Voljevica, a u onodobnom Kerempuhu uz njega objavljuju i karikaturisti poput Joška Marušića i Mladena Bašića, on se u svom izrazu ne oslanja ni na koga iz svoje okoline. Na Puntarićevo formiranje likovnog izražavanja najviše je utjecao francuski karikaturist Jean-Marc Reiser čiji je način crtanja i pristup humoru transformirao u skladu sa svojim karakterom i vlastitim smislom za vizualizaciju humornih ideja.

U gotovo pola stoljeća javnog djelovanja Puntarićev crtež nije se mnogo promijenio. Njegov Felix uvijek podržava isti način primitivističke stilizacije koji rezultira prepoznatljivim izrazito nosatim likovima, simpatičnim i smiješnim u svojoj ružnoći, dok je prostor sveden na osnovne karakteristike. Najčešće je sve sadržano u jednom crtežu, ali nerijetko je ideja
podijeljena na dva, tri ili četiri crteža koje gotovo redovito smješta u kvadratni format.

Najveću zapaženost stekao je svakodnevnim objavljivanjem Felixa u Večernjem listu (od 1995. do danas) a od 2002. stalni je suradnik tjednika Glas Koncila s karikaturama pod naslovom „Kako probuditi kršćanina“. Od 2016. redovito objavljuje u stručnom časopisu Zavarivanje, a od 2017. i u časopisu Lovački vjesnik.

Tijekom plodne karijere objavljivao je karikature u Vjesniku (1987. – 1995.) te u brojnim domaćim časopisima (SN Revija, Sprint, Žalac, Radost), a bio je suradnik i u europskim humorističkim časopisima (Nebelspalter, Eulenspigel). Priredio je niz izložba u Hrvatskoj i inozemstvu, objavio 33 knjige karikatura, sudjelovao na brojnim međunarodnim kolektivnim izložbama na kojima je i osvojio nekoliko nagrada. Za posebne zasluge u kulturi odlikovan je 1995. Redom Danice hrvatske s likom Marka Marulića. Pokrenuo je vlastitu galeriju za humor i karikaturu Felix Fun Factory koja je djelovala od 1994. do 2012. godine.

Puntarićeve karikature svakodnevno nasmijavaju razotkrivanjem ljudske gluposti i naivnosti, ukazuju na zablude i pohlepu, na male slabosti pojedinca i velike pogreške društvenih sustava i politike – karikature koje stvaraju dojam da bi uz malo dobre volje već sutra svijet mogao biti bolje mjesto nego što je danas.

Ključne riječi

Komentara 1

Avatar Tomislav_Šubić
Tomislav_Šubić
13:42 20.02.2024.

Super 👍🏼

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije