Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 167
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Župan Zlatko Komadina:

Punionica za LNG plin može se graditi bilo gdje na Jadranu

LNG terminal na Krku Hrvatskoj osigurava neophodne količine plina u trenutku kada SAD i EU donose sankcije za Rusiju
Foto: Nel Pavletic/PIXSELL
1/3
11.07.2022.
u 10:05

Lokacija Mlaka, odnosno Petrolejska luka, zaštićena je kao kulturno-povijesna industrijska cjelina

Na punionice ukapljenog plina možemo gledati kao na benzinske crpke koje se mogu graditi bilo gdje, i u Pločama i u Splitu i u Zadru i u Rijeci. U Rijeci je predviđena na lokaciji u luci, gdje je bila punionica ukapljenog naftnog plina, no problem je što treba mijenjati Prostorni plan jer se zadire u kulturno-povijesnu baštinu, pa i konzervatori imaju što reći. Trebalo bi onda u tom dijelu promijeniti Prostorni plan Grada Rijeke. Dakle, nitko nije odustao od Rijeke, stanica je tamo predviđena i nema se što seliti u Zadar. Može se graditi i u Rijeci i u Zadru, bilo gdje na Jadranu... – kaže primorsko-goranski župan Zlatko Komadina komentirajući vijest da se možda odustaje od lokacije Mlaka u Rijeci kao buduće opskrbne stanice za LNG plin.

Županija, dodao je, zasad nema ingerencije oko te lokacije, već bi Prostorni plan trebao mijenjati Grad Rijeka. Lokacija Mlaka, odnosno Petrolejska luka, zaštićena je kao kulturno-povijesna industrijska cjelina.

U tijeku je javno savjetovanje o prijedlogu izmjene Zakona o terminalu za ukapljeni prirodni plin, iz kojega se mogla iščitati namjera da se zaobiđe ta lokacija. Župan Komadina ističe da je u startu napravljena velika greška što se nije gradio kopneni LNG terminal umjesto plutajućeg, koji ima znatno manji kapacitet.

– Propustili smo šansu da budemo energetsko središte, ovo je sad vatrogasno rješenje – zaključuje.

VIDEO: Zgarište jutro nakon velikog požara u Puli

Komentara 5

Avatar Sidewinder
Sidewinder
10:27 11.07.2022.

Samo gradi terminale, čim više terminala tim manje novaca za ruske gangstere i njihovu braću u komišluku.

SI
siroma
13:01 11.07.2022.

A plin koliko ce kostati?posto boca?

DU
Deleted user
10:22 11.07.2022.

Da li se punionica za LNG plin može graditi bilo gdje? Naravno da može, ali to samo znači da HR nema niti planova niti strategije. Logično bi bilo da se gradi tamo gdje već postoje cjevovod, podzemna skladišta ili druge vrste skladišta kako bi se povezali s onim državama koje nemaju komparativne prednosti. S takvom strategijom i planovima ne trebamo se čuditi da nas Italija, Slovenija, Crna Gora ili Albanija preteknu i mogućnost zarade ode onom koji su ozbiljniji i imaju nos za zaradu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije