Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 126
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Prijetnje

Pula: Romi prijete: "Bit će sranja. Zapalit ćemo dom!"

pula dom (1)
Foto: Saša Miljević/PIXSELL
1/3
04.10.2010.
u 19:29

Pulski Dom za odgoj djece i mladeži u kojem su dvojica dječaka satima mučila 13-godišnjaka objekt je bez videonadzora.

Policija još istražuje sve okolnosti okrutnog zlostavljanja 13-godišnjeg Roma u domu na Monte Zaru u Puli u kojem sada vlada strah od odmazde pulskih Roma.

Jedna skupina Roma već je u subotu bila pred domom, prijetila te dovikivala: “Bit će sranja! Zapalit ćemo dom!“. To nam je potvrdila i direktorica. Predsjednik Udruge Roma Istre Veli Husein kaže da je zbog cijelog slučaja svoj dolazak u Pulu najavio i saborski zastupnik Nazif Memedi.

Inače, 13-godišnji Rom bio je u nekoliko ustanova za djecu u Istri, ima nekoliko braće i sestara, no obitelj je u neimaštini i problemima. Dječaku kojem je na leđa istetovirano “Cigo“, neslužbeno doznajemo, prethodilo je traženje malog Roma da mu se između kažiprsta i palca tetoviraju četiri točke koje je on sebi nacrtao kemijskom olovkom. Što se dalje događalo te mučne noći, nitko ne želi precizno reći. Policija navodi i kazneno djelo snošaja s djetetom, a direktorica to opovrgava.

Sama činjenica da su zlostavljači jedan 15-godišnjak i jedan 13-godišnjak mračan je podatak kojim će se baviti sud, psiholozi, ali i psihijatri. Mali zlostavljani Rom premješten je u drugu ustanovu u Istri, 15-godišnjak je priveden istražnom sucu, a 13-godišnji zlostavljač je pod paskom odgojitelja i bit će, najvjerojatnije, prebačen u neku zdravstvenu ustanovu gdje će ga pratiti psihijatar.

Pulski Dom za odgoj djece i mladeži u kojem su dva dječaka satima mučila 13-godišnjaka objekt je bez videonadzora. Iako je ova ustanova bila poprište afera i prije sedam godina kada se govorilo o pedofilskom skandalu, u Domu je tek prije dva mjeseca počelo postavljanje videonadzora. Ravnateljica Blaženka Butorac kaže da videonadzor još nije u funkciji, a nadzor će “pokrivati“ samo vanjski dio objekta. Bi li okrutno zlostavljanje bilo moguće da je postojao videonadzor i unutar zgrade? 

- Koliko znam, videonadzor unutar objekta ne postoji ni u drugim sličnim ustanovama jer štićenici moraju imati pravo na privatnost. Ovo je odgojna ustanova, a ne zatvor - kaže ravnateljica, koja, nakon zadnjeg slučaja, ipak razmišlja i o videonadzoru u domu, za što će savjet tražiti od Uprave za socijalnu skrb.

U slučaju kada su nekoliko noćnih sati dva dječaka malom Romu na leđa tetovirala “Cigo“, iživljavala se nad njim i silovala ga, jedna dežurna osoba je, čini se, zakazala i nije bila dovoljna. Te večeri je, kaže ravnateljica, i policija bila u ophodnji oko 22.30 sati. Je li i sama ravnateljica kriva i hoće li biti smijenjena kao što je prije sedam godina zbog afere u istom domu bio smijenjen tadašnji ravnatelj?

- Ja to ne znam, ne bojim se. Ja u svemu nisam bitna, bitna su djeca - poručuje ravnateljica Butorac.

Komentara 28

UT
utatica
20:01 04.10.2010.

Jel ona zataškana pedofilska afera bila iz istog doma, ono kad su klince podvodili nekom vlasniku rasadnika a osoblje se pravilo da ništa ne zna.

LE
leptirica11
20:05 04.10.2010.

Prestrašno.Užasno i DEGUTANTNO.Domovi za djecu su neophodni,ali poslije svega pitam se dali su oni zapravo rasadnici ZLA,dali oni to pogoduju korovu koji u njima odrasta,tim mladim ljudskim izrodima,psihopatama i sociopatama.Poslije slučaja Brajša možda je krivo ali ja osobno s velikom dozom sumnje gledam na svakog ravnatelja tamo... Jer zataškavati nešto tako jezivo isto je što i SILOVATI.Silovati dječije duše,koje su tamo došle potražiti zaklon od zla u kojem su neželjeno stvoreni...I što ih dočeka tamo?Brutalnost neviđenih razmjera,davno izgubljene duše neke djece đavoljeg sjemena,dočekaju ih često i tete kojima vjeruju,da su tamo da im zamjene ono što im po svim zakonima božjim pripada-ljubav,toplina. A kad ih dočeka jedna teta Brajša,koja je preprodavala nemoćne bebe,koja je tolerirala silovanja duša i tjela redardiranih bića,i ostati-nekažnjena!kome reći,kamo se skriti...ili možda postati nasilnik od malih nogu,što sličniji svome goropadnom kolegi,jer samo tako se može opstati u okrutnom svjetu koji im je nametut. Ima li ovakvim pričama kraja,ima li šanse da postanemo samo ljudi,koji bi trebali poslužiti kao primjer ne samo svojoj već i nesretnoj DOMSKOJ djeci.

BR
brainiac
07:07 05.10.2010.

Bitno da na zidu javne ustanove vise kriz i Majka Tereza.... U normalnom svijetu nakon ovakvih s*anja ljudi podnose ostavke.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije