Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ŽELJKO MILOVANOVIĆ

Pukanićev egzekutor ostaje u Beogradu

Željko Milovanović
Foto: Dejan Moconja/PIXSELL
1/3
04.04.2014.
u 08:05

Srbijanski sud tvrdi da od naših pravosudnih vlasti nisu dobili nikakvu presudu

Jedan čovjek, jedan zločin, dva suđenja na dva suda u dvije države bivše Jugoslavije i na koncu dvije maksimalne kazne. Rečenica je to kojom bi se mogao opisati status Željka Milovanovića, koji je na sudovima u Zagrebu i Beogradu osuđen na maksimalnih 40 godina zatvora zbog ubojstva Ive Pukanića i Nike Franjića u listopadu 2008.

Snimke nadzornih kamera

Oba sudska vijeća Milovanovića su na osnovi izvedenih dokaza označila glavnim realizatorom zločina i na temelju izvedenih dokaza izrekla mu maksimalnu kaznu. Milovanovića su s likvidacijom povezivale snimke nadzornih kamera, na kojima se vidi da on u dvorište Nacionala dovozi skuter na kojem je bila paklena naprava. Antropološkim vještačenjem gotovo sa stopostotnom sigurnošću utvrđeno je da je osoba na snimci upravo on. Njegov DNK nađen je u stanu Roberta Matanića u zagrebačkim Dugavama, ali i u stanu u Petrinjskoj. U računalu su mu nađene mape Zagreba, podaci o Pukanićevu kretanju, Pukanićeve fotografije... a zabilježeno je da je komunicirao s ostalim optuženicima. Drugim riječima, oba sudska vijeća bez ikakve dvojbe upravo su Milovanovića pozicionirala kao izvršitelja zločina.

Jedina razlika je što je zagrebačka presuda postala pravomoćna, dok će o onoj beogradskoj kroz neko vrijeme tek odlučivati beogradski Prizivni sud. No, najzanimljivije u svemu je gdje će Milovanović izdržavati kaznu, tim više što je on sada trenutačno zatvoren zbog prije izrečene kazne za drugo kazneno djelo.

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Foto: Igor Kralj/PIXSELL

Specifičnost njegova položaja istaknuo je sudac Vladimir Vučinić obrazlažući mu zašto je osuđen na maksimalnu kaznu. Vučinić je tako kazao da je Milovanović bio osumnjičenik, optuženik i osuđenik u oba postupka na oba suda, no prema stavu vijeća suca Vučinića, činjenica da je bio optužen i osuđen u Hrvatskoj nije bila prepreka da u tom statusu bude i u Srbiji. Sudac je objasnio da se Milovanoviću u Hrvatskoj sudilo u odsutnosti, kako Hrvatska nikada nije ustupila kazneni progon Srbiji, ali nije tražila ni njegovo izručenje, ni prije ni poslije potpisa sporazuma između dviju zemalja o međusobnom izručenju svojih državljana.

Ipak ostaje u Srbiji?

Sve to i činjenica da, prema saznanju suca Vučinića, Milovanoviću nije dostavljena hrvatska presuda, razlog je zašto se njemu moglo suditi u Srbiji. On, inače, ima hrvatsko, srbijansko i bosanskohercegovačko državljanstvo, a s obzirom na sve navedeno te na činjenicu da je u Srbiji višestruko osuđivan i čekaju ga još neki postupci, za očekivati je da će izrečenu kaznu ipak izdržati u Srbiji.

>> Jocić oslobođen zbog nedostaka dokaza, Milovanoviću 40 godina zatvora, Kuzmanoviću pet

>> Milovanović svjedoku: Znate li vi da sam ja u vojsci bio snajperist?

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije