Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 102
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
poštivanje demokracije

Puigdemont: Španjolska mora osloboditi političke zatvorenike

Carles Puigdemont
Reuters/PIXSELL
07.04.2018.
u 14:57

Na prvoj konferenciji za novinare bivši katalonski lider pozvao je na 'pregovore temeljene na međusobnom poštovanju' između Katalonije koja teži neovisnosti i središnje vlasti u Madridu koja je preuzela upravljanje nad Katalonijom

Španjolska mora poštivati demokraciju, međunarodne sporazume i prema UN-ovim rezolucijama osloboditi političke zatvorenike, rekao je danas bivši katalonski predsjednik Carles Puigdemont koji se nada iz Berlina vratiti u Belgiju kada završi pravni postupak u Njemačkoj gdje je pušten uz jamčevinu.

Na prvoj konferenciji za novinare održanoj nakon što je u petak pušten iz zatvora u Njemačkoj, bivši katalonski lider pozvao je na "pregovore temeljene na međusobnom poštovanju" između Katalonije koja teži neovisnosti i središnje vlasti u Madridu koja je preuzela upravljanje nad Katalonijom, piše agencija dpa.

"Ne, ne, oduvijek sam govorio ne", odgovorio je na pitanje je li neovisnost jedino rješenje za Kataloniju, prenosi agencija AFP. "Oduvijek sam govorio da je to naš prijedlog, ali smo spremni slušati i raditi ako španjolske vlasti imaju španjolski prijedlog za Kataloniju", rekao je.

Puigdemont (55) je uhićen na temelju europskog uhidbenog naloga što ga je izdalo španjolsko pravosuđe koje ga optužuje za pobunu i zlouporabu javnih fondova za organizaciju nelegalnog referenduma o neovisnosti Katalonije u listopadu 2017.

Međutim, Puigdemont bi ipak mogao biti izručen na temelju optužbi za nesavjesno  upravljanje javnim fondovima.

Njemački sud dosudio je u četvrtak da Puigdemontovo izručenje nije moguće na temelju optužbi za pobunu, jer usporediva optužba u njemačkom pravosuđu predviđa da je optuženi pritom počinio i nasilje, što ovdje nije slučaj. Puigdemont je bio uhićen 25. ožujka po povratku iz Finske u Belgiju gdje živi otkako je izbjegao pred španjolskim pravosuđem.  

"Želim se vratiti u Belgiju. Ali tek nakon što završe postupci u Njemačkoj, ne prije", rekao je novinarima u Berlinu, prenosi Reuters. 

"Moj je plan naravno ostati u Berlinu. Tu je moje prebivalište do završetka procesa, rekao je i na pitanje gdje će boraviti u Berlinu odgovorio "Pa to zna policija".

Oslobođen je iz zatvora uz 75.000 eura jamčevine, a dužan je jednom tjedno javiti se policiji te obavijestiti vlasti o svakoj promjeni adrese. Njegovi pristaše pozdravili su ga u Berlinu, a on se javnosti obratio u Aquariumu, bivšoj trgovini kućnim ljubimcima koje je postalo središte za prava izbjeglica u četvrti Kreuzberg.

Neki su pristaše nosili transparent s porukom "Llibertat Presos Politics" (Sloboda za političke zatvorenike), uz fotografije Jordija Sancheza i Jordija Cuixarta, dvojice drugih katalonskih zagovornika neovinossti koji su još od lani u zatvoru u Španjolskoj.

Jedna je žena Puigdemontu predala žuto cvijeće, kao simbol katalonskog proljeća.

U sjevernom njemačkom gradu Neumuensteru, gdje je Puigdemont bio zatočen od uhićenja 25. ožujka, predviđeni su prosvjedi protiv njegova još uvijek mogućeg izručenja Španjolskoj. Španjolski vrhovni sud razmatra i obraćanje Europskom sudu pravde u Luxembourgu za donošenje preliminarne presude u ovom slučaju.

Njemačka ministrica pravosuđa Katarina Barley u četvrtak je pozdravila presudu suda kazavši za list Sueddeutsche Zeitung kako je to "apsolutno pravilna" odluka.

Španjolska će sada morati dokazati da je Puigdemont kriv za loše korištenje javnih fondova, kazala je, "što neće biti lako".  Te njezine riječi nisu se svidjele španjolskom ministru vanjskih poslova Alfonsu Dastisu koji je njezine riječi nazvao "neprimjerenima" jer o tome odlučuju suci. 

Komentara 3

ST
Stipan
17:25 07.04.2018.

Kako to da u demokratskoj Europi uopće ima političkih zatvorenika ? Ili u španjolskoj vlada još uvijek Franko ?

VO
vorda400
16:32 07.04.2018.

Aha budu te "oslobodili" sa 30g zatvora

AA
aabbcc
20:13 07.04.2018.

Da je narod drukcije glasao, za ostati u Spaniji oni bi bili Junaci !

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije