Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Uhićena jedna osoba

Pucnjava po američkom veleposlanstvu u Turskoj, ispaljeno šest hitaca

Policija čuva kuću američkom pastora Andrewa Brunsona u Turskoj
Foto: Reuters/PIXSELL
20.08.2018.
u 18:33

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske

Američko veleposlanstvo u Ankari bilo je rano u ponedjeljak meta pucnjave u kojoj nitko nije ozlijeđen, a dogodila se u vrijeme pojačanih napetosti između dvoje saveznika u NATO-u zbog suđenja američkom pastoru u Turskoj.

Vlasti su poslije uhitile jednu osobu koju povezuju s napadom, objavila je novinska agencija Anadolija ne navodeći pojedinosti.

Glasnogovornik predsjednika Recepa Tayyipa Erdogana osudio je incident kao pokušaj "stvaranja kaosa", a tursko ministarstvo vanjskih poslova priopćilo je da su pojačane mjere sigurnosti oko veleposlanstva i drugih američkih predstavništava u Turskoj kao i zaštita njihovih zaposlenika.

Neidentificirani napadač ispucao je u ponedjeljak rano ujutro šest hitaca iz jurećeg bijelog vozila na ulaz u ambasadu. Tri su metka pogodila željezna ulazna vrata i prozor, objavila je policija.

Nepoznati napadač ili napadači, nakon toga su pobjegli.

"Možemo potvrditi incident u američkom veleposlanstvu rano ujutro. Nema ozlijeđenih, a istraga traje", rekao je glasnogovornik ambasade David Gainer.

Policija čuva kuću američkom pastora Andrewa Brunsona u Turskoj
1/4

"Zahvaljujemo turskoj policiji na brzoj reakciji", dodao je.

Odnosi između Turske i Sjedinjenih Država postali su sve napetiji posljednjih tjedana, njihove sve veće trgovinske i diplomatske razmirice dodatno su pogoršale gospodarske probleme Turske.

Turska je odbila puštanje na slobodu američkog pastora zatočenog zbog špijunaže i optužbe za terorizam, dvije su zemlje međusobno povisile carine, a SAD je sankcionirao dvojicu turskih ministara.

Turski sud je u petak odbio zahtjev za pomilovanjem američkog pastora Andrewa Brunsona optuženog za umiješanost u neuspjeli pokušaj državnog udara u Turskoj prije dvije godine. Ta je sudska odluka razljutila američkog predsjednika Donalda Trumpa koji kaže kako SAD neće "sjedeći" promatrati suđenje.

Brunson je kršćanski misionar iz Sjeverne Karoline koji živi u Turskoj već dvadeset godina, a postao je glavna tema sukoba Washingtona i Ankare.

Turska lira od petka je oslabila u odnosu na dolar sa 6.01 na 6.09, a rejting agencije Moody's i Standard & Poor's dodatno su srezale turski gospodarski rejting na razinu "smeća".

Turska nacionalna valuta izgubila je više od 35 posto svoje vrijednosti u odnosu na dolar od početka godine.

Turska protiv “Gülenovih terorista” bije ljutu bitku i u inozemstvu

Policija čuva kuću američkom pastora Andrewa Brunsona u Turskoj
1/6

Komentara 5

Avatar intimus 500
intimus 500
20:41 20.08.2018.

Muslimanska braca u akciji

Avatar Mica Trofrtaljka
Mica Trofrtaljka
11:50 21.08.2018.

Šta da radim s ovim novim Cevkinim slikama kako da ih EU Janezu pošaljem ?

FR
franjo
20:24 20.08.2018.

USA im treba uzvratiti atomski i sravniti ih sa zemljom za sva vremena.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije