Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 184
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
rekordan broj predmeta

Pučka pravobraniteljica Saboru predala izvješće za 2013.

Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
31.03.2014.
u 16:00

- Godinu je obilježio najveći broj predmeta u dvadesetogodišnjoj povijesti ove institucije - njih 3021, a samo u odnosu na prethodnu godinu riječ je o porastu od 63 posto - piše u priopćenju pučke pravobraniteljice Lore Vidović.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović u ponedjeljak je Saboru predala Izvješće za 2013. godinu.

Izvješće prvi put objedinjuje zaštitu i promociju ljudskih prava i sloboda, suzbijanje diskriminacije i djelovanje Nacionalnog preventivnog mehanizma, donoseći analizu i ocjenu stanja ljudskih prava u Hrvatskoj, priopćila je. 

- Godinu je obilježio najveći broj predmeta u dvadesetogodišnjoj povijesti ove institucije - njih 3021, a samo u odnosu na prethodnu godinu riječ je o porastu od 63 posto. I dalje je najveći broj pritužitelja iz Zagreba i središnje Hrvatske, što govori o nedovoljnoj dostupnosti Ureda građanima iz udaljenijih sredina. Najveće povećanje broja pritužbi i upita odnosi se na područje stambenog zbrinjavanja, postupanja policijskih službenika, prava na zdravlje odnosno zdravstveno osiguranje, provođenje ovrha, područje vlasničkih i stambenih odnosa te graditeljstva i prostornog uređenja.

Nekoliko je sustavnih problema koji se provlače kroz mnoga područja našega rada. To je loša usklađenost propisa, često njihova kontradiktornost te neujednačena i dugotrajna provedba upravnoga postupka, osobito pri odlučivanju o žalbi, što rezultira time da građani svoja prava ne mogu ostvariti dovoljno brzo. Kada tome pridodamo lošu informiranost o tome kome se pritužiti kako bismo zaštitili neko svoje pravo, dobivamo posvemašnji osjećaj izgubljenosti građana u susretu s upravom. Administrativni aparat u mnogim resorima i dalje nema dostatne kapacitete za pravovremeno i kvalitetno postupanje po zahtjevima građana.

Položaj etničkih odnosno nacionalnih manjina i dalje nije na zadovoljavajućoj razini, kako u pogledu dosljedne provedbe Ustavnog zakona o pravima nacionalnih manjina, tako i u pogledu učinkovitog suzbijanja diskriminacije, osobito pripadnika srpske i romske nacionalne manjine. Izmjene zakona i institucionalnog okvira dovele su do novog zastoja u ostvarenju prava na obnovu i stambeno zbrinjavanje te je jasno kako se postojeći sustav stambenog zbrinjavanja teško može smatrati učinkovitim i održivim. Godinu su obilježila i iskazivanja mržnje spram manjinskih skupina općenito, koje su se očitovale u neprimjerenom govoru te govoru mržnje u javnosti, ali i aktima mržnje, što govori kako još puno moramo učiniti kako bismo postali društvo koje prihvaća različitosti.

Ostvarenje socijalnih prava također je otežano, mreža socijalnih usluga nedostatna i neujednačena. I dalje zabrinjavaju socijalne naknade koje su nedopustivo niske, često nedostatne za podmirenje osnovnih životnih potreba, pri čemu su u posebno težak položaj dovedene starije osobe bez mirovine. Socijalno stanovanje nije sustavno riješeno, a uređenje potpore beskućnicima prepušteno je isključivo lokalnim razinama vlasti. Ovršenicima bi trebalo pružiti adekvatne informacije kako bi mogli zaštitili svoja prava, ali potreban je i bolji nadzor financijskih institucija, kao i usklađene mjere socijalne politike koje bi trebale ublažiti negativne učinke ovršnih postupaka na najsiromašnije građane.

Kada promatramo prava osoba lišenih slobode, jedan od najčešćih uzročnika povreda ili ograničavanja njihovih prava i dalje su prenapučeni uvjeti smještaja i kvaliteta pružanja zdravstvene zaštite. Potrebno je bolje zakonski regulirati postupak lišavanja slobode osoba s duševnim smetnja te ojačati službe za zaštitu mentalnog zdravlja na lokalnoj razini, kako bi se potreba za smještajem u psihijatrijsku ustanovu bez pristanka osobe svela na najmanju mogući mjeru.

Istovremeno sa širenjem nadležnosti i značajnim povećanjem broja pritužbi i upita građana, proračun Ureda pučke pravobraniteljice nakon 2012. kontinuirano pada, unatoč preporukama i dokumentima Vijeća Europe, Ujedinjenih naroda i Europske unije. Normativno jačanje ovlasti, bez osiguravanja potrebnih ljudskih i prostornih uvjeta za njihovo obnašanje, u konačnici znače slabljenje institucije, od koje građani opravdano očekuju prepoznatljivost u javnosti, uključenost u društvena zbivanja koja se tiču ljudskih prava te prije svega, učinkovitost u rješavanju njihovih pritužbi - piše u priopćenju pučke pravobraniteljice. 

>> Pravobraniteljica: Važno je odgovoriti na očekivanja građana koji se zalažu za referendum

Komentara 1

Avatar velika jabuka
velika jabuka
16:11 31.03.2014.

institut pravobranitelja, svih, treba osnažiti financijski i ovlastima. ovako predstavljaju instancu koja detektira probleme, ali nema pravo predlaganja i nametanja rješenja-a tu svrhu mogu ispuniti i 'komentari čitatelja'.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije