Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 8
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
prestižno imenovanje

Pučka pravobraniteljica na čelu Europske mreže nacionalnih institucija za ljudska prava

Lora Vidović
Foto: Patrik Macek/PIXSELL
02.12.2015.
u 17:59

Lora Vidović će predsjedanje Mrežom započeti u ožujku 2016.

Pučka pravobraniteljica Lora Vidović izabrana je za predsjedanje Europskom mrežom nacionalnih institucija za ljudska prava (ENNHRI). Tako su glasovanjem odlučile članice Mreže, na Općoj skupštini održanoj 1. prosinca u Utrechtu.

– Iznimno mi je drago što su kolege iz drugih zemalja prepoznali naš rad i dali nam povjerenje za vođenje Mreže više od 40 institucija diljem Europe, koje zajednički rade na istom cilju – zaštiti i promociji ljudskih prava – rekla je pravobraniteljica Vidović nakon glasovanja.

Djelovanje Mreže uključuje napore na području ekonomskih i socijalnih prava, azila i migracija, prava starijih osoba, prava osoba s invaliditetom, slobode govora i mnogih drugih ljudskih prava.

Predsjedanje Mrežom, zauzimanjem čelnog mjesta njegovog Europskog koordinacijskog odbora, podrazumijeva predsjedanje godišnjim sastancima Skupštine i upravljanje Glavnim tajništvom. Također, uključuje i povezivanje Mreže s Međunarodnim koordinacijskim odborom nacionalnih institucija za ljudska prava (ICC) pri Vijeću za ljudska prava UN-a. Tako će pučka pravobraniteljica biti i članica Biroa ICC-a.

– Naša nova uloga doprinijet će jačanju zaštite građana u Hrvatskoj, jer će napori za rješavanje njihovih problema dobiti snažniji glas na međunarodnoj razini. Također, imat ćemo priliku neposrednije nego do sada prikupljati dobre prakse dugih zemalja, ali i prenositi ostalima vlastita uspješna iskustva – objasnila je pravobraniteljica Vidović koja će predsjedanje Mrežom započeti u ožujku 2016. Tada će obavljanje dužnosti preuzeti od Alana Millera, predsjednika škotske Komisije za ljudska prava.

>> Lora Vidović: Građani još ne znaju što je diskriminacija i kako se od nje zaštiti

Komentara 3

NV
novo vriijeme
20:20 02.12.2015.

Hrvatska zemlja velikih kršenja ljudskih prva i sloboda po mnogim mjerilima od sudstva čije presude na desetke poništava medjunardno sud do psihijatrijskog zatvaranja čije pacijente spašava WHO. I sada ova gospođa koji nismo do sada ni vidjeli ni čuli bivaa izabrana za predsjednicu. Šta li se sve lagalo da bi bila izabrana. To me podsjeća na Rohatinskog EU bankara godine, naravno da je bio bankar godine kada su banke progutale imovinu štediša u švicarcima koju je on dopustio.

MO
mojazemlja
21:49 02.12.2015.

Konačno smo sve rješili.Živjeli.

NV
novo vriijeme
20:09 02.12.2015.

koja su zaslige ove godpođe u H

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije