Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 111
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ukidanje vojnog roka

Pučani napali SPÖ-ovce da se igraju sigurnošću Austrije

austrijska vojska
AFP/PIXSELL
14.09.2012.
u 14:40

Socijaldemokrati su za ukidanje vojnog roka i uvođenje profesionalne vojske. ÖVP je za vojni rok u nekom modernijem obliku.

Dvodnevna stranačka klauzura Kluba austrijske Narodne stranke (ÖVP), održana u srijedu i četvrtak u Saalfeldenu, protekla je u znaku kampanje za (ne)ukidanje služenja vojnog roka u Austriji, o čemu će u siječnju sljedeće godine na referendumu odlučivati austrijski građani, izvještavaju austrijski mediji. Tako je odlučila vladajuća „velika“ koalicija socijaldemokrata (SPÖ) na čelu s kancelarom Wernerom Faymannom i pučana (ÖVP) potkancelara i ministra europskih i međunarodnih poslova Michaela Spindeleggera, nakon dugih i žestokih svađa.

ÖVP-ova stranačka klauzura potvrdila je da je to pitanje bilo i ostalo kamen smutnje među koalicijskim partnerima i njihovim čelnicima. SPÖ je za ukidanje vojnog roka i uvođenje profesionalne vojske. ÖVP je za vojni rok u nekom modernijem obliku te se nada, barem kako je istaknuto u Saalfeldenu, da će to podržati i građani. ÖVP predbacuje socijaldemokratskom ministru obrane i sporta Norbertu Darabošu da „upitnim igrama brojkama“ i „nekvalificiranim izjavama“ pokušava ušutkati kritičare. Ističe da je SPÖ „bez principa“ i da se „poigrava sigurnošću u zemlji“.

– Sačuvajmo dobar sustav i ne idimo u pravcu pustolovine – poručio je čelnik pučana Spindelegger.

Prema postojećim zakonima Austrijanci koji imaju do 35. godina obvezni su služiti šestomjesečni vojni rok. Statistike pokazuju da godišnje oko 30 tisuća Austrijanaca odlazi na služenje vojnog roka, uključujući civilnu službu. Hoće li Austrija i dalje imati vojnu obvezu, neku moderniju vojnu službu ili pak profesionalnu vojsku znat će se u siječnju 2013. godine. Do tada je to dobra tema za međustranačka prepucavanja i predizborno testiranje raspoloženja austrijskih birača, prije parlamentarnih izbora, zakazanih u jesen sljedeće godine.

>> Srbija ukida obvezan vojni rok

Komentara 5

M3
Miške 3
15:00 14.09.2012.

Cilj socijalista je jasan: ukinuti vojsku, da se može lakše manipulirati

Avatar bok
bok
15:01 14.09.2012.

ukidanj evojnog roka (u modernom obliku) vrlo je stetno za sigurnost drzave. Ponovo uvodenje vojne obaveze u Hrvatskoj bilo bi pre strasno za razmazene mamine i tatine sinove koji nebi mogli izdrtzati bez computerskih igrica, facebooka, glupih foruma...

Avatar bok
bok
15:03 14.09.2012.

@Miske:Vojni rok u Hrvatskoj su ukinuli nelustrirana komunjare koji se se uvukli u strukture vlasti. Domoljub to nebih dopustio. Bar u nekim obliku mora postojati neka vojna obaveza. !!!

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije