Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 173
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
INOVATIVNO

Prvo pokusno samoodrživo polje u Varaždinskoj županiji

luka
Marko Jurinac/PIXSELL
23.05.2013.
u 15:18

Plodove koje proizvedu neće prodavati, već će ih članovi udruge, koji će polje i obrađivati, podijeliti među sobom

Skupina entuzijasta okupljenih u udruzi Bona Vita nedavno je u selu Luka pored Ludbrega u Varaždinskoj županiji na oko pet tisuća četvornih metara u suradnji s poljoprivrednom savjetodavnom službom napravila pokusno polje na kojem će se prvi put proizvoditi različite vrste povrća uz korištenje alternativnih izvora energije. Konkretno, radi se o fotonaponskim modulima koji će sunčevu energiju koristiti za navodnjavanje.

Analiza troškova

- Želimo ljude na ovaj način da čim više počnu proizvoditi svoju domaću ekološku hranu, ali i želimo vidjeti koliko su konkretni troškovi ekološke poljoprivrede – objasnio je Zoran Kunić iz udruge Bona Vita zašto se njih 20-ak odlučilo pokrenuti projekt.
- Na kraju godine podvući ćemo crtu, vidjeti koji su ulazni i izlazni troškovi i koliko treba da se takav način proizvodnje isplati – kazao je Kunić, svjestan da u prvoj godini ne može očekivati isplativost.
- Ovakav fotonaponski sustav zajedno s pumpom i tajmerima stoji oko 10.000 eura - pojasnio je, dodavši da je udruga polje opremila uz pomoć raznih donatora.

Cilj im nije zarada

Plodove koje proizvedu neće prodavati, već će ih članovi udruge, koji će polje i obrađivati, podijeliti među sobom.
- Ne radimo ovo zbog zarade, nego samo da damo dobar primjer i da pokežemo u praksi da se može i na drugačiji način – kazao je Kunić dodavši da će se truditi da neće koristiti nikakva kemijska sredstva u prihrani i zaštiti bilja.

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije