Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 188
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
kaj

Prvo mjesto Nadi Jačmenici i Kajkavskoj radionici iz Prigorca

kaj (1)
presnimila Lj. Risek
12.11.2012.
u 10:11

Radove na natječaj poslalo je petnaest osnovnih škola, a na ovogodišnji 32. natječaj ukupno se odazvalo čak 125 autora sa 179 radova

 – Raduje činjenica da mladi naraštaj u svojim pjesmama ne zaboravlja značajke svoga rodnoga kraja i govora u doba kada je sve manje raspepievunih ftičeka, kravica koje muču, cujzeka koji po polju skaču i žuto seno žvaču. U svojim pjesničkim izričajima djeca otkrivaju svoje tajne želje, radosti i brige, iznose razmišljanja i stavove o životu, čvrsto žive u svom zavičaju i s ljubavlju mu posvećuju svoje najljepše stihove.

   To je, među ostalim, na završnoj svečanosti 32. kajkavskog književnog natječaja "Draga domača rieč" održanom u prepunom srednjoškolskom amfiteatru, istaknula članica prosudbenog povjerenstva prof. Mirjana Bračko. O tome da se ivanečka kajkavijada ponovno potvrdila kao jedna od najpopularnijih pjesničkih manifestacija kajkavskog govornog područja, potvrđuje i podatak da se na ovogodišnji natječaj odazvalo čak 125 autora sa 179 radova, a na natječaj su pristigli i učenički radovi iz petnaest osnovnih škola. Najljepši među njima objavljeni su u zborniku, čije je izdavanje pomogla zagrebačka Školska knjiga.

– Svojim pjesmama ponovno ste nam pokazali ljepotu našega govora. Nažalost, ponovno se pokazalo da se u njegovu izvornost upliće štokavski književni standard, ali i strane riječi. Vratimo u pamćenje iskonsku kajkavsku riječ i dajmo joj život – poručila je prof. Ružica Žunar, osvrćući se na stvaralaštvo odraslih autora.

   Prvu nagradu među odraslim pjesnicima osvojila je Nada Jačmenica iz Svetog Križa Začretja za pjesmu "Ternova kruna". Druga je Anica Bukovec iz Ivanca s pjesmom "Po programu", a uručene su i dvije treće nagrade, Ivi Posavcu iz Koškovca za "Moju molitvu" i Draženu Šoštariću iz Lepoglave za pjesmu "Dien da je prasec zaglibil v gnjoščine".

   U kategoriji dječjeg stvaralaštva nagrađeni su polaznici Kajkavske radionice – učenici četvrtog razreda Područne škole u Prigorcu s "Jesenskim sljikicama", Lorena Mudri iz Maruševca za "Rieč domaču" i Lea Kramarić iz Ivanca s pjesmom "Ma babica". Kajkavski natječaj organizirala je Gradska knjižnica Gustav Krklec, a sudionicima je uime pokrovitelja, Grada Ivanca, čestitala dogradonačelnica Jasenka Friščić. Prigodan program izveo je mali folklor KUD-a Salinovec uz cimbalašku pratnju Zvjezdana Markovića.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije