Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 0
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
HAAŠKA INVENTURA Prvi svjedoci tužiteljstva nisu potvrdili optužnice

Prvih šest svjedoka optužbe - u ništa

Obrana generala Gotovine zadovoljna iskazima svjedoka
import
18.04.2008.
u 19:55

Tužitelji Haaškog od početka suđenja Anti Gotovini, Ivanu Čermaku i Mladenu Markaču u sudnicu 3 doveli su prvih šest od svojih oko 130 svjedoka. Bio je to "miješani" tim, nešto UN-ovaca i srpskih svjedoka koji su tražili i dobili status zaštićenih.

Početak je suđenja iznenađujući jer su se ovi svjedoci tužiteljstva uglavnom pokazali kao "tanki", nevjerodostojni, neki i smiješni. Isto tako, znalo se da se obrane generala dobro pripremaju za suđenje, ali je ipak iznenađujuća njihova dosadašnja dominacija u sudnici.

Tvorac optužnica
Obrane, pak, nalažu oprez. Tvrde da su tužitelji s ovih prvih šest svjedoka planirali provesti "ugrijavanje" atmosfere, za dolazak jednog od svojih glavnih svjedoka, koji bi trebao početi svjedočiti idućeg utorka.

Zbog prakse Haaga, gdje se do zadnjeg trena ne mora znati hoće li svjedok biti zaštićen (teoretski to može zatražiti na dan svjedočenja), medijima nije dopušteno iznositi (ako i doznaju) imena. Ovaj je svjedok tužiteljstva jako zanimljiv jer je riječ o visokom časniku UN-a, koji je bio u RH tijekom Oluje, a dobar dio optužnica protiv hrvatskih generala temelji se na njegovim izjavama.

Stvar je još zanimljivija jer je taj svjedok sada vrlo visoko pozicionirani časnik vojske jedne od bitnih država članica NATO-a pa je, primjerice, bio i nedavno na summitu NATO-a u Bukureštu, gdje je RH dobila pozivnicu.

Od svjedočenja "tvorca optužnica" tužitelji mnogo očekuju, ali isto tako i obrane, koje su se posebno pripremale za "glavešinu". Obrane su zadovoljne, posebice Gotovinina, jer su u protuispitivanjima uvelike dokazali kako je teza o prekomjernom granatiranju Knina  izmišljotina.

Sirene umjesto cvrkuta
Knin jest mali, ali podatak da je u granatiranju jače oštećena 21 od ukupno 44 zgrade  nikako ne izgleda kao "potop biblijskih razmjera". Nakon dvaju smiješnih svjedoka, specijalca Kapetana Dragana i svjedoka koji je priznao da je u jeku "uništenja" granatama HV-a skoknuo po vino i rakiju i ispeko janje, nastupili su ozbiljniji svjedoci  bivši UN-ovci.

Prethodno je obrana dokazala da je dokazni video tužiteljstva tek loš uradak Zastava filma i JNA, koji su mislili da nitko neće primijetiti da su jedan dim snimali sa sedam lokacija te da je zvuk sirena i granata namontiran (u originalu cvrkut ptica). Obrane su iznenadile sve jer su dokazale nove činjenice  12 raketa koje su pale na Knin ispalili Srbi u povlačenju sa Strmice na Dinari, a seobe Srba bile su planirane.

Biser tjedna svakako je izjava južnoafričkog UN-ovca da generalštab vojske RSK nije bio vojni cilj jer su tu samo dolazili službenici na posao, a otamo pse nije pucalo.(!?)

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije