Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 175
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Zanimanje

Prvi živi suvenir moći će se kupiti ondje gdje je sve počelo

'lipa_ses_zag_270511'
''
30.05.2011.
u 08:00

U živom arhivu Gupčeve lipe u Hižakovcu trenutačno je posađeno 57 lipa od kojih će se uzimati mladice

Otkako je zasnovan Živi arhiv Gupčeve lipe u Hižakovcu pokraj Donje Stubice, njegovoj autorici Donjostubičanki Mariji Krušelj gotovo svakodnevno stižu upiti brojnih ljubitelja lipa kako doći do sadnice klona legendarne Gupčeve lipe.

Sadnice klonova

– Već 2006. godine, kada sam pokrenula ovaj projekt, bilo je zacrtano da će sadnice Gupčeve lipe postati živi suveniri Hrvatskog zagorja jer lipa je prepoznatljiv simbol Zagorja, ali i cijele Hrvatske. Ideja je, kao što se i vidi, naišla na oduševljenje javnosti. U dogovoru s Hrvatskim šumarskim institutom iz Jastrebarskog sadnice lipe moći će se nabaviti već od ove jeseni i to u početku u kraju u kojemu je sve i počelo, u Donjoj Stubici u našem Turističkom uredu – kaže Marija Krušelj. S vremenom će se sadnice klonova Gupčeve lipe kao prvi živi suvenir moći kupiti i u drugim turističkim uredima u županiji koji pokažu zanimanje, a svaka sadnica imat će svoj certifikat kojim se potvrđuje da je potomak Gupčeve lipe, gdje je uzgojena i čiji je to projekt. U arhivu u Hižakovcu trenutačno je posađeno 57 lipa od kojih će se u budućnosti uzimati mladice za buduće klonove Gupčeve lipe kako bi se diljem Hrvatske sadili drvoredi lipa.

– Kada sam prije desetak godina pokrenula sadnju drvoreda lipa, uspostavilo se da ih ovdje ne možemo nabaviti, već su se sadnice nabavljale u Mađarskoj ili Italiji. To me još više potaknulo da se zauzmem za našu, Gupčevu lipu, njezin spas i budući život kroz potomke. Sjajno je što je vrijednost projekta prepoznao Grad Donja Stubica, koji je kupio zemljište u Hižakovcu. To je, kako je rekla i sama ravnateljica Hrvatskoga šumarskog instituta u Jastrebarskom Dijana Vuletić, prvi živi arhiv posvećen nekom stablu u Hrvatskoj, a možda čak i u Europi – kaže Marija Krušelj.

I hižica s cvijećem

Pokraj arhiva planira se sagraditi i originalne zagorska hižica oko koje će biti posađeno tradicijsko cvijeće i stablo Gupčeve lipe kao kućno stablo te će se i ovdje događati raznovrsni sadržaji uz Dane lipe, već tradicionalnu manifestaciju.

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije