Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 2
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
IZRUČENJE OSNIVAČA WIKILEAKSA

Prvi veliki test za Bidena i tužiteljstvo bit će slučaj Assange

Lawyers for WikiLeaks founder Julian Assange seek bail for their client in London
Foto: HANNAH MCKAY/REUTERS/PIXSELL/REUTERS/PIXSELL
1/4
07.01.2021.
u 18:45

Julian Assange jučer je saznao da mu je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu. Sutkinja Vanessa Baraitser procijenila je kako postoji opasnost da pobjegne

Iako je izborio veliku pobjedu izbjegavši izručenje Sjedinjenim Državama, Julian Assange ipak mora još odigrati i sudačku nadoknadu. Jučer mu je odbijen zahtjev za puštanje na slobodu uz jamčevinu.

Londonska sutkinja središnjeg kriminalnog suda Engleske i Walesa Vanessa Baraitser procijenila je kako postoji opasnost da pobjegne dok Sjedinjene Države i dalje traže način da osiguraju njegovo izručenje iz Velike Britanije. Ista sutkinja odbila je dan ranije zahtjev za Assangeovo izručenje.

Stvar neće ići u zastaru

Podsjetimo, Assange je u londonskoj ambasadi Ekvadora proveo osam godina nastojeći izbjeći upravo takav razvoj događaja. U
SAD-u bi morao odgovarati po 18 točaka optužnice koje uključuju kršenje zakona o špijunaži te zavjeru u cilju provaljivanja u vladina računala.

– Postoji dovoljno temelja da vjerujemo kako bi gospodin Assange, ako ga pustimo danas, izbjegao pojavljivanje pred sudom u žalbenom postupku – rekla je.

Jer američko je ministarstvo pravosuđa najavilo da će nastaviti tražiti od Velike Britanije Assangeovo izručenje.

– Što se Assangea tiče, on bi morao znati kako njegov slučaj još nije dovršen, nije pobijedio, ishod žalbe još ne znamo – rekla je sutkinja Baraitser.

Međutim, ako i izgubi u drugom poluvremenu ove za njega mučne utakmice pa se američka žalba usvoji i on se suoči s izručenjem, ostaju mu produžeci koji se možda i neće trebati igrati. Naime, tužitelj koji uporno traži da se osnivača WikiLeaksa isporuči SAD-u, Zachary Terwilliger, na odlasku je.

Imenovao ga je Donald Trump, no sada je novi predsjednik Amerike Joe Biden za kojega odlazeći tužitelj kaže da nužno ne mora biti zainteresiran za progon Assangea.

– Bit će jako zanimljivo vidjeti što će biti s ovim slučajem. Morat će se donijeti neke ključne odluke.

Dosta toga tiče se i sredstava na raspolaganju, odnosno gdje ih namjeravate uložiti – rekao je tužitelj na odlasku Terwilliger. Malo je vjerojatno da će odlazeći predsjednik Trump Assangea pomilovati.

– Glavne će odluke pasti na Bidena i novu administraciju, poglavito njegova državnog tužitelja i tužitelja za istočni okrug Virginije
gdje je Assange optužen i gdje bi mu se sudilo, kao i one državne službenike koje se možda neće potvrditi ni za nekoliko mjeseci, rekao je za londonski Guardian Carl Tobias, profesor prava na Sveučilištu u Richmondu u državi Virginiji.

Dodao je kako Assangeov slučaj ujedno i prvi veliki test za Bidena i njegovo glavno tužiteljstvo. I iz praktičnih i iz simboličkih razloga.

– Mislim da Biden i njegov tim neće dopustiti da se stvar odluči zastarom, nego će nastojati ozbiljno procijeniti sve relevantno o slučaju te donijeti najbolju moguću odluku – rekao je Tobias.

Tužitelj izručio The Beatlese

Nitko iz dolazeće Bidenove administracije nije se još očitovao o slučaju, odnosno kakvo bi stajalište mogli zauzeti. No istaknuto je kako se Biden zalaže da tužilaštvo u cijelosti bude neovisno. Okrug u kojem je Terwilliger do sada služio kao tužitelj nalazi se odmah preko puta samog Washingtona pa je i zato pravna scena tamo vrlo dinamična. Sam odlazeći tužitelj radio je za administraciju 12 godina, a sada mijenja momčad, radit će u odvjetničkom uredu Vinson&Elkins. Za svojeg tužiteljskog mandata najviše se bavio terorizmom i nacionalnom sigurnošću.

Kao uspjeh mu se, recimo, pripisuje izručenje Alexande Amona Koteya te El Shafee Elsheikha, dvojice britanskih državljana koje se sumnjiči za otmicu i odsijecanje glava američkih i europskih talaca za trajanja Islamske države.

Dvojac je bio poznat i po nadimku The Beatles. Među tim okrutnim ubojstvima navodi se i ime Davida Hainesa, što je jako odjeknulo i kod nas jer je Haines živio u Hrvatskoj u to vrijeme.

Komentara 11

IN
Indy500
19:05 07.01.2021.

Dakle ni jedna riječ o tome zašto je Assange, novinar, strpan u zatvor, i to strogo čuvani za najveće kriminalce. Sramota za VL i sramota svih medija na zapadu. Čovjek je hrabro objavio gnusne kriminale američke vojske, pa i muljanjee demokratske stranke, izmedju ostalog. Danas novinarstvo više i ne postoji, samo je opće glasilo duboke države. A ovamo se glumi kao da je zapad moralno superiorniji od svih. Da povraćaš.

BA
bardonkaldian
19:03 07.01.2021.

Trump će ga vjerojatno pomilovati, pa sleepy Joe može mirne duše onamo kamo se i zaputio, psihijatrijski odjel za demenciju.

SM
siki_miki
19:28 07.01.2021.

Ubijaju covjeka koji je prokazao njihove ratne zlocine. Sto vise treba reci?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije