Naslovnica Vijesti Zanimljivosti

Prvi sojuz iz Francuske Gvajane polijeće tek 17. prosinca

Dok je u petak prema Međunarodnoj svemirskoj stanici posljednji put ispaljen shuttle Atlantis, ruske rakete kasne godinu dana
14. svibnja 2010. u 21:01 1 komentara 25 prikaza
Sojuz Kourou
Foto: Arianespace

Dok je danas (u petak) prema Međunarodnoj svemirskoj stanici na svoju posljednju misiju uspješno, u misiji STS-132, ispaljen 25 godina stari shuttle Atlantis, istovremeno iz Moskve stiže začuđujuća vijest: prvi sojuz nove generacije ispalit će se iz novosagrađenog ruskog raketodroma u Francuskoj Gvajani tek 17. prosinca ove godine. Moderniziranom raketom Sojuz-ST 2, preinačenom za lansiranje težih tereta u geostacionarnu orbitu, po lansirnom manifestu trebao bi se ispaliti europski komercijalni satelit Hylas-1 temeljen na indijskoj tehnologiji.

Novi je datum na ruskoj televiziji, a prenosi ga agencija RIA, objavio Anatolij Perminov, prvi čovjek ruske državne svemirske agencije Roskosmos. Ničim nije obrazložio nove informacije koje proturječe novima datumima lansiranja. Rekao je samo da bi "do kraja listopada novi lansirni kompleks trebao biti dovršen, nakon čega bi uslijedile pripreme za ispaljivanje".

Dijelovi dviju raketa Sojuz još su lanjskog studenoga, brodom Colibri u vlasništvu Arianespace, iz Petrograda dovezeni u Francusku Gvajanu. Objavljeno je da su građevinski radovi završeni, oprema montirana i testirana te da će krajem siječnja biti lansirana dva testna satelita nove generacije europskog navigacijskog sustava Galileo. Fotografije montiranja sojuza objavila je je uprava lansirnog područja tvrtka Arianespace, čiju komercijalnu ponudu teške lansirne rakete Ariane 5 i lake Vega Sojuz uspješno dopunjuje lansirnim vozilom za terete srednje veličine.

Francuska svemirska agencija, Europska svemirska agencija i Arianespace početkom 2008. godine potpisali su tada senzacionalan ugovor o gradnji ruskog kozmodroma u europskoj svemirskoj luci Kourou u Francuskoj Gvajani. Svemirska luka je 60 kilometara dug i 20 kilometara dubok pojas uz obalu Atlantika, a ruska rampa - koja će biti uz Bajkonur i Pleseck treća s koje polieću sojuzi - samo je pet kilometara od najvećeg lansirnog polja za Ariane 5. Zbog svih tih činjenica odgađanje lansiranja sojuza sve do prosinca djeluje u najmanju ruku čudno.

Valamar
Prilika za posao
Ovo je troje mladih koji rade u turizmu, evo zašto su zadovoljni i žele ostati u Hrvatskoj
  • -obrisani-:

    Za Sojuz su svi čuli... To ime bi moglo biti brand na tržištu vibratora.