Naslovnica Vijesti Hrvatska

Prvi snijeg, prva ralica, prve zimske radosti na Sljemenu

Iako je do jutra na vrhu Medvednice bilo već petnaestak centimetara snijega, ceste su se blistale.
04. studenoga 2009. u 00:17 1 komentara 3 prikaza
Sljeme
Foto: Antonio Bronić/Pixell

U noći s ponedjeljka na utorak u kontrolnom središtu zimske službe uključila se crvena lampica – prve sljemenske pahulje snijega digle su na noge dežurne ekipe. Već u 4 ujutro prve ralice počele su krčiti Sljemensku cestu.

Opasni lomovi stabala

Iako je do jutra na vrhu Medvednice bilo već petnaestak centimetara snijega, ceste su se blistale. Prvog radnog dana nove sezone zimske službe Večernjakovi su se reporteri vozili u ralici kojom je upravljao Ivo Lisak. On već petu godinu čisti snijeg na Sljemenskoj cesti, najzahtjevnijoj zagrebačkoj dionici.

– Ovdje zna biti grdo, jak vjetar u trenu nanese brdo snijega na cestu. No, iskusni vozači s dvije ralice bez problema u jednom satu počiste cestu. Osim snijega, velikih problema imamo s nesavjesnim vozačima koji usprkos upozorenjima krenu put Sljemena. Često njihov put završi brže od plana, u nekoj grabi iz koje ih onda izvlačimo – priča nam Lisak dok ralicom krči cestu.

I baš kad nam je objašnjavao da je ponekad za vozače od snijega veća prijetnja lom grana ili cijelih stabala koja pucaju pod težinom mokroga snijega, na putu nam se ispriječilo slomljeno stablo. Problem je riješen u trenu.

Iza nas sve do vrha Sljemenske ceste vozila se ekipa Zagrebačkog holdinga – šef Ivo Čović, voditelj Zagrebačkih cesta Srećko Vučković i šef zimske službe Hasan Džombić. Zadovoljan viđenim, Čović je čestitao dečkima iz zimske službe, a nama je u šali dobacio da je sretan što ćemo nakon dugog vremena o Holdingu ipak morati napisati pozitivan članak.

Jedini putnik u autobusu

Radom Zimske službe bio je zadovoljan i vozač ZET-ova autobusa kojega smo sreli pri vrhu Sljemenske ceste. Kaže da su autobusi već u 11 sati počeli voziti uobičajenom sljemenskom rutom. No, imao je, kaže, samo jednog putnika. Šteta, jer jučer je Medvednica, pokrivena djevičanski bijelim snijegom, izgledala prekrasno. Stoga, Zagrepčani, ako ne znate što biste sa sobom ovog vikenda, pođite na Sljeme. Nećete požaliti.

Elipso