Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 128
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
zaražena u trudnoći

Prvi slučaj dugotrajne remisije HIV-a kod francuske tinejdžerice

HIV
Foto: Ilustracija: DPA/PIXSELL
20.07.2015.
u 22:02

Ovaj francuski slučaj, vjeruje se, najdulji je s pozitivnim ishodom dosad kod djece zaražene HIV-om

Tinejdžerica iz Francuske rođena kao HIV pozitivna i liječena do 6. godine i danas je, 12 godina nakon što je prestala uzimati terapiju, zdrava odnosno ne pokazuje znakove infekcije pa liječnici smatraju da je to prvi slučaj dugotrajne remisije zaraze koju joj je prenijela majka, objavili su znanstvenici danas, piše Reuters.

Danas punoljetna, ona je dio manje grupe liječenih ljudi koji su uspjeli postići remisiju virusa, barem na neko vrijeme, nakon što je rana terapija antiretrovirusnim lijekovima uspjela obuzdati virus kako ne bi stvarao rezerve u tijelu što može izazvati ponovnu infekciju. Ovaj francuski slučaj, vjeruje se, najdulji je s pozitivnim ishodom dosad kod djece zaražene HIV-om.

Liječnici su izjavili da je ovo drugi uspješan slučaj nakon što je 2013. objavljena informacija o bebi iz Mississippija koja je nakon rane i agresivne terapije protiv virusa HIV-a, uspjela obuzdati infekciju na 27 mjeseci i u tom periodu nije primala lijekove, sve dok virus ponovno nije utvrđen u tijelu. 

Dugotrajna remisija utvrđena je i u grupi 14 francuskih pacijenata poznatih i kao Skupina Visconti, koji su s antiretrovirusnom terapijom počeli 10 tjedana prije nego što će se infekcija razviti. Terapiju su u prosjeku primali tri godine. Nakon što su prestali uzimati lijekove, većina je u tijelu imala toliko niske razine virusa da ih se nije moglo utvrditi u periodu dugom više od sedam godina.

Francuska junakinja s početka priče, HIV-om je zaražena najvjerojatnije u posljednjem tromjesečju trudnoće ili tijekom poroda. Inicijalno je tretirana lijekom napravljenim kako bi se spriječilo osnaživanje infekcije.

Šest tjedana nakon što je prestala primati terapiju, utvrđene su joj visoke vrijednosti virusa. Odmah je počela primati koktel četiri različita anti-HIV lijeka i to je trajalo idućih šest godina.

Dr. Asier Sáez-Cirión s pariškog Instituta Pasteur rekao je da djevojka nema genetske čimbenike koje ima vrlo mali dio populacije, a poznati su kao "elitni kontrolori" jer imaju urođenu sposobnost kontrole HIV-a (njihove stanice krvi nemaju receptore za koje se virus može uhvatiti, op. a.).

Pozdravio je njezin oporavak i ukazao da je studija pokazala dobrobit ranog liječenja odmah nakon što je organizam inficiran virusom.

Dr. Steven Deeks, profesor i stručnjak za HIV sa Sveučilišta u Kaliforniji u San Franciscu, rekao je da ovaj slučaj nudi nove spoznaje, ali i pitanja o čimbenicima koji omogućuju individualcima da kontroliraju virus. Istraživanje je predstavljeno na konferenciji International AIDS Society u kanadskom Vancouveru.

>> U Kubi potpuno spriječen prijenos HIV-a sa zaražene majke na nerođeno dijete

Komentara 1

TH
than
00:21 21.07.2015.

Pa odavno se zna da sam HIV nije vise toliko jak kao kada se pojavio. Prosle su godine i imunitet je uz pomoc koktela djelovao. Ali, opet, ne hvala. Neka ti strucnjaci pokusaju, jer je nestao uistinu virus i da se ne moze uhvatiti. Kladim se da niti jedan to nije testirao na svome tijelu.

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije