Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 61
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
OLAKŠAVANJE KOMUNIKACIJE

Prvi rječnik za nepalske radnike u Hrvatskoj: 'Pomoći će im na poslu, ali i u svakodnevici'

Izrađen prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik
Foto: Varaždinska županija
1/6
05.02.2024.
u 07:40

Osim pozdrava poput “dobar dan”, rječnik sadrži i rečenice koje se koriste u svakodnevnom životu, nazive dijelova tijela i dana u tjednu

U Hrvatskoj je prošle godine izdano oko 21.000 radnih dozvola za državljane Nepala, zemlje u južnoj Aziji. Jedan od najvećih problema Nepalcima u Hrvatskoj predstavlja jezična barijera, a kako bi im se olakšala komunikacija, izrađen je prvi nepalsko-englesko-hrvatski rječnik, koji je varaždinskom županu Anđelku Stričaku uručio vlasnik agencije za uvoz stranih radnika dr. sc. Joso Vuksan.

– Krajem 2021. godine prvi put smo temu integracije stranih radnika iz trećih zemalja otvorili na sjednici Županijske skupštine. Tada je na našem području bilo oko 2000 stranih radnika. Danas ih je oko 8000. Integracija stranih radnika važna je društvena tema, bez njih bi naše gospodarstvo teško opstalo. Zato treba voditi brigu o tim ljudima, oni tu žive i rade, treba im pomoći da se što lakše uklope u naše društvo, ali i omogućiti hrvatskim građanima što normalniji život jer oni su gradili i stvarali naš kraj, općine, gradove i županiju, i najnormalnije je da su nam na prvome mjestu. Jer, ako ne ovdje, gdje će se osjećati dobro i komotno? – rekao je župan Stričak.

Dr. sc. Vuksan rekao je da rječnik, uz tekstualni dio, sadrži i slikovni opis određenih pojmova.

GALERIJA Izrađen prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik

Izrađen prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik
1/6

– Izrada ovog rječnika jedan je od važnijih koraka u integraciji stranih radnika. Hrvatsko-englesko-nepalski rječnik, koji je napravljen za državljane Nepala, trebao bi im olakšati komunikaciju i u svakodnevnom životu i na poslu. Osim osnovnih pojmova, od "dobar dan", "molim", "izvoli" i "kako si?", rječnik zato sadrži i rečenice koje se koriste u svakodnevnom životu, nazive dijelova tijela, dana u tjednu, godišnjih doba, nazive žurnih službi, alata, osnovnih namirnica i drugo. Upravo taj slikovni opis pojmova nadopunjuje tekstualni dio radi što bržeg upijanja informacija – rekao je.

VEZANI ČLANCI:

Prvi hrvatsko-englesko-nepalski rječnik ustupljen je Pučkom otvorenom učilištu. Varaždinska županija uvodi učenje hrvatskog jezika za strane radnike putem sustava vaučera, a u tijeku je i izrada kurikuluma. Najviše stranih državljana zaposleno je u građevinarstvu, prerađivačkoj industriji i turizmu.

Nepalski jezik ubraja se u skupinu istočnopaharskih jezika, kojima govori oko 14 milijuna ljudi. U Nepalu se njime koristi više od 11 milijuna stanovnika, a zastupljen je i u Indiji te Butanu. Najveći broj dozvola za boravak i rad diljem Hrvatske izdan je državljanima Bosne i Hercegovine, na drugom je mjestu Srbija, a na trećem upravo Nepal. Slijede Indija, Sjeverna Makedonija, Filipini, Kosovo, Bangladeš, Turska i Albanija. U ovoj godini očekuje se izdavanje oko 200.000 radnih dozvola.

GALERIJA Tko ima najnižu, a tko najvišu plaću u Hrvatskoj: Za ovo zanimanje plaća je čak 3120 eura

Izrađen prvi hrvatsko-engleski-nepalski rječnik
1/10

Komentara 3

XT
Xtreme77
09:34 05.02.2024.

Nadam se da su im stavili slike kako se upotrebljava wc i kako se peru ruke

MA
Maslac
08:18 05.02.2024.

Dobro je to ali da vidite u Njemackoj: ja sam bio jucer u Stuttgartu na Intergastra 2024 za citav svijet ( sajam za ugostiteljstvo i turizam ) i kod jednog Liferanta za pice sam pitao za jednu stvar: dobio sam 4 razlicita odgovora tek mi je 5 osoba odgovorila na to pitanje iako je nize rangiran u toj firmi. Znaci vodeci ljudi su im trulez iako su Njemci i pricaju i pisu 100% svoj jezik. Dodjite u Njemacku pa ce te vidjeti koliko ovdje ima nestrucnoga personala sa zavrsenom skolom...nije ni cudo da se stranacka djeca toliko dobro probijaju. Pozdrav iz Minkena ( München ).

Avatar Blokiran
Blokiran
08:01 05.02.2024.

I gdje je PDF?

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije