Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 20
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
Napravljen registar

Prvi registar: Udomljeno 1693 djece, još 1150 bez obitelji

brasic
Boris Ščitar/VLM
06.02.2013.
u 15:04

I da nas dodijele pravim roditeljima, vraćat ćemo se ovamo gdje je lijepo, kažu Magdalena i Lea.

– Jeste vidjeli psiće? Moj je onaj najmanji!

– Dodaj mi napolitanku!

– Napišite da se zovem Hurem!

Smijeh, otvorenost i upadanje u riječ nastupili su vrlo brzo nakon upoznavanja s osmeročlanom obitelji u domu supružnika Ivana i Helene Brašić i njihovih šestero djece: četvero biološke i dvoje udomljene. Dvoje najstarijih srednjoškolaca nije bilo kod kuće, ali smo upoznali osmaša Krunu, 12-godišnju Leu, godinu mlađu Magdalenu i vršnjaka joj Domagoja. Lea i Magdalena biološke su sestre udomljene u toj obitelji već šest godina nakon tri provedene u domu.

– Nikako ne bismo natrag u dom, ovo nam je obitelj i s obitelji je sve puno ljepše! I kad bi nas vratili pravim roditeljima, mi bismo onda imale dvije obitelji i uvijek bismo ovamo dolazile – bez krzmanja je rekla Lea.

– U domu su Magdalenu jednom polijevali hladnom vodom za kaznu jer je bila zločesta – potkrepljuje svoje mišljenje, a mlađa joj sestrica stidljivo domeće: “Obučenu!”. A mi u sebi računamo, imala je tada između dvije i pet godina. S biološkim roditeljima održavaju kontakte, potvrđuje njihova udomiteljica. A kakve?

Slab nadzor

– Zakonski zadovoljavajuće – sažeto, ali znakovito objašnjava Helena. Naime, Obiteljski zakon propisuje jedan kontakt u tri mjeseca pa da osoba i dalje na papiru bude roditelj.

Na udomiteljstvo i pored vlastitih četvero djece odlučili su zbog spoja njene želje za još više djece i njegovih kontakata s djecom bez prave roditeljske brige. Ivan je, naime, kao policajac svjedočio nizu slučajeva oduzimanja i zbrinjavanja djece, što roditelja teško može ostaviti ravnodušnim. Neki su kolege, kaže, djecu posvojili, a nakon jedne TV emisije o udomljavanju, on je supruzi rekao: Hajdemo i mi udomiti! Prošli su edukaciju, dobili dozvolu i napokon dobili dvije krasne djevojčice. Helena, po struci kemijska tehničarka, napustila je posao u kiosku i posvetila se djeci.

– Iako se stvari pomiču, udomiteljstvo kod nas još uvijek je jako zapostavljeno. Zar je dovoljno da jednom godišnje socijalni radnik dođe vidjeti kako ta djeca žive? Kad smo popunjavali formulare, nitko me nije tražio potvrdu o kažnjavanju, praktički sam je samoinicijativno donijela. Za sustav su ta djeca kao brojevi, recimo, na more vode grupno svu udomljenu djecu, dakle one žive s nama, ali na more bi trebale ići same. Mi smo to odbili i svi zajedno ljetujemo – kaže Helena.

Sudovi rade usporeno, nastavlja, umjesto da svake godine iznova odlučuju o privremenoj mjeri skrbi za djecu, to čine svake druge godine. Lokalna pak zajednica ne vidi udomitelje – a na velikogoričkom području, gdje žive, 45 ih je okupljeno u Udrugu udomitelja djece i starijih osoba “Toplo srce”.

Regionalne edukacije

Grad Velika Gorica odbio je dati im 7000 kuna, koliko su tražili za godišnji rad udruge, ali su zato sluha imali u Plemenitoj općini turopoljskoj i dali im na korištenje prostor koji su udomitelji uredili. U Hrvatskoj su 1693 djeteta smještena u udomiteljske obitelji, pokazao je registar udomljene djece koji su, prvi takav, netom napravili u Ministarstvu socijalne politike i mladih, a još je 1150 djece po domovima.

Oko 66,5 posto djece bez odgovarajuće roditeljske skrbi smješteno je u udomiteljske obitelji, a 33,5 posto u domove. Cilj je do 2016. godine da 80 posto djece raste u udomiteljskim obiteljima. U tom smislu na proljeće kreće i kampanja za razvoj udomiteljstva, najavljuju u ministarstvu, a već su krenule regionalne edukacije udomitelja.

>>Mali Dado iz Nazorove otputovao je u Italiju s novim roditeljima!

Ključne riječi

Komentara 13

Avatar ambasadoor
ambasadoor
15:11 06.02.2013.

Hvala dobri ljudi.Vi ste ona prava,cestita,postena i dobra Hrvatska!

Avatar hoblic
hoblic
15:24 06.02.2013.

Ja i supruga udomili bebu iz rodilista, 10 dana staru, nakon 9 mjeseci je usvojili a nakon godinu i pol usvojili i njegovog bioloskog brata. Socijalna je bila ODLICNA, sve pohvale onima koji se trude i kojima je stalo da naprave najbolje za djecu. Mi smo "relativno" mladi par i trudimo se ohrabrivati svoje prijatelje i poznanike da se odluce pomoci toj djecici. To su nevjerojatna djeca i donose pnogo blagoslova.

MO
modovisisajteMaraschino
15:10 06.02.2013.

drago mi je da je i moja obitelj uspjela nakon potezanja veza usvojiti zlostavljano i zanemareno dijete... ovim putem zahvaljujem se korumpiranom sustavu a ne pravnoj državi

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije