Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 93
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
ZAŠTITA GRANICA

Prvi put u svojoj povijesti Frontex prekinuo svoje operacije u jednoj europskoj zemlji, otkriveno i zašto

frontex
Foto: Florion Goga/REUTERS/PIXSELL
1/2
27.01.2021.
u 23:36

Sud pravde EU-a u prosincu je utvrdio brojne propuste u postupku odobravanja azila u Mađarskoj, napose nezakoniti izgon migranata koji su došli iz Srbije.

Frontex, agencija za nadzor granica EU-a, priopćio je u srijedu da privremeno prekida operacije u Mađarskoj nakon odluke Europskog suda pravde u kojoj se kritizira sustav azila te zemlje.

"Frontex je prekinuo sve svoje operativne djelatnosti na terenu u Mađarskoj", rekao je za AFP Chris Borowski, glasnogovornik Frontexa kojega je sjedište u Varšavi.

"Naši zajednički napori u zaštiti vanjskih granica EU-a mogu uspjeti samo ako naša suradnja i naše djelatnosti budu potpuno sukladne zakonima EU-a", rekao je.

Sud pravde EU-a u prosincu je utvrdio brojne propuste u postupku odobravanja azila u Mađarskoj, napose nezakoniti izgon migranata koji su došli iz Srbije.

Usto je rekao da su zakoni koji tražiteljima azila zabranjuju boravak u Mađarskoj dok sud rješava njihov zahtjev, nezakoniti i kritizirao je zadržavanje migranata u "tranzitnim zonama".

Mađarski Helsinški odbor (HHC), nevladino tijelo kontrole, objavio je u utorak a je Mađarska protjerala više od 4400 migranata nakon odluke Suda pravde EU-a.

"Odluka Frontexa je važna jer Frontex dosad nije prekidao svoje aktivnosti", rekao je Andras Lederer, član HHC-a.

Lederer je ocijenio da je Frontex bio prisiljen prekinuti svoje operacije u Mađarskoj jer nije htio biti "pomagač" u mađarskoj migrantskoj politici.

 

Ključne riječi

Još nema komentara

Nema komentara. Prijavite se i budite prvi koji će dati svoje mišljenje.
Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije