Najnovije vijesti
Objavljeno vijesti danas: 129
Pošalji priču
Imaš priču, fotografiju ili video?
KB MERKUR

Prvi put u Hrvatskoj: Pacijentu transplantirana tri organa, operacija trajala šest sati

Foto: Ministarstvo zdravstva
1/2
25.07.2022.
u 13:57

Njemačka je zemlja koja ima 80 milijuna stanovnika, a posljednjih godina nije napravila nijednu takvu operaciju, dodao je Jadrijević.

U operaciji koja je trajala šest sati tim KB-a Merkur prvi je u Hrvatskoj transplantirao tri organa. Muškarcu (42) transplantirali su gušteraču, jetra i tanko crijevo. Transplantacijski tim vodio je Stipislav Jadrijević, a eksplantacijski Danko Mikulić

– Multiviscelarna transplantacija solidnih organa, obavljena prije dva dana u KB Merkur, izvedena je na pacijentu u terminalnom stadiju jetrene bolesti, a zbog višestrukih operacija tankog crijeva, bolovao je i od sindroma kratkog crijeva te je time postao kandidat za transplantaciju jetre, gušterače i tankog crijeva. Navedeni zahvat predstavlja ne samo novost na području transplantacije u Hrvatskoj već je i rijetkost u ostalim zemljama Europsku unije (EU), poglavito u odrasloj populaciji. Takve operacije se obavljaju svega dva do tri puta godišnje u najsofisticiranijim centrima u EU. Drago mi je da ministar Beroš prepoznaje izvrsnost naših djelatnika, ali i postojeće izazove te da je usmjeren prema pozitivnim iskoracima na svim razinama hrvatskog zdravstvenog sustava  – kazao je Stipislav Jadrijević.

O transplantaciji se oglasio i ministar zdravstva Vili Beroš. 

– Čestitam timu Kliničke bolnice Merkur (KB Merkur) koji je iznova pokazao izvrsnost hrvatske medicine prvom u Hrvatskoj višestrukom transplantacijom jetre, gušterače i tankog crijeva. Osim što su time pacijentu poboljšani ishodi liječenja i kvaliteta življenja, transplantacijski tim KB Merkur svrstao se u sam svjetski vrh transplantacijske medicine što dodatno jača položaj Hrvatske kao najuspješnije članice Eurotransplanta i jedne od vodećih zemalja svijeta u području darivanja i presađivanja organa – rekao je Beroš. 

Ključne riječi

Komentara 3

TA
tabula
15:07 25.07.2022.

Imamo puno heroja koji se bave spašavanjem imovine i ljudskih života, među koje svakako spadaju i medicinari. I njma pod hitno treba nabaviti sva moguća medicinska sredstva i pomagala kao što su ekg haubice, rtg rafale, torpedne brodove za torpediranje kancerogenih čelija i druge slične medicinske aparate.

AB
Ankica Bankica
20:52 25.07.2022.

A ne znaju zub popraviti

Važna obavijest
Sukladno članku 94. Zakona o elektroničkim medijima, komentiranje članaka na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr dopušteno je samo registriranim korisnicima. Svaki korisnik koji želi komentirati članke obvezan je prethodno se upoznati s Pravilima komentiranja na web portalu i mobilnim aplikacijama Vecernji.hr te sa zabranama propisanim stavkom 2. članka 94. Zakona.

Za komentiranje je potrebna prijava/registracija. Ako nemate korisnički račun, izaberite jedan od dva ponuđena načina i registrirajte se u par brzih koraka.

Želite prijaviti greške?

Još iz kategorije